Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Problem z szarpaniem, wibracja , przeniesienie napedu

shczurek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Od kilku dni mam problem w swojej E39 i nie potrafie sobie rozsadnie wytlumaczyc przyczyny.

Jest to M54B30 z ASB

Przy przyspieszaniu tak przy 20km/h poszarpuje mi autem pozniej przechodzi to w wibracje i w druga strone jak wyhamowuje to rowniez czuje poszarpywanie.

Nie jest to napewno problem hamulcow.

Bede wdzieczny za kazda podpowiedz bo nie chce pol auta wymienic zanim znajde przyczyne.

Z gory dzieki

A podór i łacznikow walu nie masz wyrąbanych? Pod auto wejdz i obejrzyj, moze cos bedzie widac i nie trzeba bedzie pol auta zmieniac. Ale powiem Ci, ze u mnie byly drgania podczas przyspieszania i wymienilem dyfer, lacznik elastyczny, podpore walu (dalem meyle) i wał bo sie okazało, ze krzyzak zapieczony. Teraz buczy przy 110km/h i winna bedzie ta podpora meyle, ktra zmienie na lemfordera.

Takze obejzyj pod spodem

podjedź do długołęki, koleś Ci odrazu powie czy to konwerter, ja wiem jakie dokładnie były u mnie objawy ale obawiam się, że pisząc tego dokładnie nie przedstawia.

Jeżeli to konwerter to miej świadomość, że przy biciu z konwertera piłują się opiłki metalu a co za tym idzie zabija się filtr i później może się okazać, że nie tylko konwerter będzie do wymiany.

Do tego u mnie najprawdopodobniej przez to bicie zdechły poduszki silnika, które też tanie nie były, więc znowu koszt skoczył.

fakt faktem awaria to zmora ale te awarie sa zadkie a lenistwo gora :) ja tam pomimo problemow z drugim juz automatem dalej wybieram automat ale tylko ze steptroniciem :D

Tak wracajac do tematu wczoraj poszperalem sobie troche na forach z US i znalazlem prosty test jakim mozna sprawdzic czy wibracje sa przyczyna konwertera. Wczasie przyspieszanie kiedy wystepuja wibracje nalezy druga noga delikatnie wcisnac pedal hamulca co powoduje przytrzymanie jednej czesci konwertera i wibracje ustaja. U mnie sie to potwierdza. Narazie auto w odstawke i umawiamy sie na warsztat.

• 1 miesiąc temu...

dobrze, że udało się zdiagnozować usterkę i sprawnie usunąć

ja tam pomimo problemow z drugim juz automatem dalej wybieram automat ale tylko ze steptroniciem

a ja mam 3 automat i dopiero pierwszy raz coś robiłem, a prawda taka, że w manualu jak przyjdzie wymienić dwumasę to taki sam koszt

a ja mam 3 automat i dopiero pierwszy raz coś robiłem, a prawda taka, że w manualu jak przyjdzie wymienić dwumasę to taki sam koszt

tiaaaa, dwumasa to jest dopiero wynalazek :) przy dzisiejszym stosowaniu dwumasy we wszystkim gdzie sie da, wybieram ASB :D przynajmniej wiem za co place.