cichy_9 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam wszystkich, Chodzi mi po głowie założenie do mpojego sedana E36 felg od BMW E39 BBS RS 740 8J ET20 17' takich jak te: Alufelgi e39 BBS RS 740 5X120 17cali SUPER STAN (4809895299) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. widok na samochodzie: e36 coupe by bartoloo - E36 - BMW-Syndykat Forum By móc je założyć do E36, będę potrzebował pierścieni centrujących. Zastanawiają mnie 2 kwestie: 1. Jak rozmiar opon byłby dla mnie odpowiedni - by nie ocierać nadkolem jak wsiądzie teściowa z tyłu i nie rolować nadkoli? Jeżdżę na "seryjnych" (twardość jak w ori) amortyzatorach Kayaba ze sprężynami Eibach Pro Kit (-30mm przód/tył). Nie ukrywam, że nie chcę zrobić taczek i zależy mi na względnym komforcie (stąd wybór amortyzatorów i ringów). Myślałem o 215/45/17. Szerszych raczej nie chcę. Czy takie laczki z w/w felgami będą dobrze leżeć? Czy potrzebny byłby naciąg (jakie są tego wadyi zalety)? 2. Kwestia wystawania felg spoza obrysu samochodu - ponoć te felgi z ET20 nie wystają, są równo z błotnikami. Miał ktoś podobne doświadczenia? Pozdrawiam, cichy_9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nem Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 parametry felg 17" 8" et 20. Opona przód 215/40 tył 215/45. Nadkola z rolowane i pod obciążeniem potrafi lekko przytrzec ale to raczej o nadkola bo gwint skręcony do końca. Może w innych budach jest więcej miejsca i się obejdzie bez rolowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy_9 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Nem, dzięki za info. Rozmawiałem ze sprzedawcą z olx, link poniżej: Archiwalne: Felgi BBS RS740 8J ET20 17 5x120 ZAMIANA Biała Podlaska ? OLX.pl (dawniej Tablica.pl) Facet miał touring-a E36 na gwincie, oto co napisał: "Auto jest obniżone o około 70/40 i żeby zmieścić te koła przy oponie 225/45 musiałem przestawić kąty i zaklepać ranty tylnych nadkoli. Z oponą 205/40 weszły by bez problemu. Także do sedana też wejdą bez większego problemu ale tak jak pisałem najlepszą oponą była by 205/40 lub 205/45. Bo przy obecnych oponach jak ktoś siądzie z tyłu to będzie przycierało. Wystawać poza obrys auta nie będą, są na równo z błotnikami praktycznie." Ja jednak nie mam aż takiej gleby. Znalazłem też link: Archiwalne: BBS RS 740 17" 5x120 BMW Poznań Wilda ? OLX.pl (dawniej Tablica.pl) ale nie jestem w stanie odczytać ze zdjęcia opony: czy to jest 205 czy 215/40/17. Miał ktoś z Was podobne doświadczenia - czy wejdzie do sedana przy moim zawieszeniu 215/45/17? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy_9 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 http://olx.pl/mojolx/odpowiedz-na-ogloszenie/876016837/?ref%5B0%5D%5Baction%5D=myaccount&ref%5B0%5D%5Bmethod%5D=answers#last tutaj właściciel cabrio latał na 215/40/17 na tej feldze bez rolowania nadkoli. Ciekaw jestem czy był duży naciąg na 8j. Słyszałem, że naciąg pogarsza trakcję i komfort. Przy ET20 do E36 raczej 225/45 nie zmieszczę bez rolowania nadkoli. Miał ktoś podobne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 215 na 8 j to nie naciag czy pogarsza komfort ?bardziej niski profil niz naciag.u siebie mam 225 na 9j i 235 na 10j , moj ojciec stwierdzil ze lepiej sie jezdzi na letnich nalesnikach niz zimowych balonach Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 no mam na 9,25 naciągnięte 215 to jakiś tam naciąg jest ale na 8J tak jak pawelo pisze jaki tam naciąg ?? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy_9 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 jak dla mnie - to lepiej Ciekaw jestem tylko czy wejdą 45-tki na moim zawiasie ("Jeżdżę na "seryjnych" (twardość jak w ori) amortyzatorach Kayaba ze sprężynami Eibach Pro Kit (-30mm przód/tył)"). Próbował ktoś wkładać przy takiej konfiguracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi