Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Wymiana żarówek oświetlenia tylnej kanapy

Buczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie dotyczące wymiany żarówek w module oświetlenia tylnej kanapy. Jak wymontować tę lampkę (w sensie cały moduł) żeby dostać się do żarówek? Poczytałem "Sam naprawiam", niestety autor zdawkowo informuje, że moduł należy podważyć i że są widoczne miejsca gdzie załadować śrubokręt. Za cholerę nie widzę żadnych miejsc przeznaczonych na śrubokręt. Przy demontażu powinna zejść tylko szybka, czy z podsufitki wychodzi całość? Nie chcę nic połamać więc wolę zasięgnąć rady przed kolejną próbą :) .

Pozdrawiam

Buczu.

Wychodzi całość ale nie pamiętam w których miejscach znajdują się szczelinki ,można je zobaczyć podważając całość

Dzięki bardzo za odpowiedź. Zacząłem podważać od strony 'tyłu' samochodu i odchodzić zaczęła tylko szybka, ale dość podejrzanie mocno siedziała. Dlatego odpuściłem drogę 'na siłę'. Następnie zaatakowałem z drugiej strony, czyli od strony przycisków i doczekałem się jedynie źle wróżącego trzeszczenia :bag:.

Na filmie wiedzę, że gość wymienia wsio poza oświetleniem kanapy tylnej właśnie. Chociaż moduł przedni i tylny wygląda niemal identycznie, więc może wyciąga się je tak samo. Święta, święta i po świętach w związku z czym może dziś ogarnę temat.bmw_0

Edytowane przez Buczu

A jakie to auto? Ja teraz wymienial w e46 coupe zaroweczki z tylu to po jednej i drugiej stronie plastiku masz rowki na srubokret plaski. Wsadziłem z jednej strony i podwazylem i wyszlo. I w rugiej lampce tak samo, z tym ze plastik podwazasz w drugiej strony. Pamietam, ze u mnie byla roznica w tym z ktorej strony wkladasz srubokret. Wlozysz w nie ta to mozesz polamac.

Potem jak pojade po auto to sprawdze i Ci powiem z ktorej strony ja to podwazalem

Sprawa rozwiązana.

Okazało się, że poprzedni właściciel, czy też może wymieniający żarówki gdzieś miał to jak wyciągnąć panel oświetlenia i wyszarpał go na siłę.

Takie podejście do tematu zaowocowało wygięciem obu blaszek mocujących moduł i uniemożliwiło dotarcie do nich śrubokrętem.

1. Tak wyglądały blaszki mocujące po tym jak ostatecznie udało mi się go wyjąc ( podważyłem po bokach i od tyłu ryzykując połamanie całości, szczęśliwie obyło się bez ofiar)

6.jpg

4.jpg

2. Dla porównania wyciągnąłem panel przedni (wyszedł bez żadnego problemu), tak powinny wyglądać blaszki. Przynajmniej tak przypuszczam:D

5.jpg

3. Zaatakowałem szczypcami i zaczęła się część artystyczna. Tak poprawione blaszki pozwalają wymontować całość w parę sekund i trzymają wsio sztywno i pewnie.

7.jpg

Andrii, to Twoje zdjęcie czy z sieci? Jeśli Twoje to mógłbym prosić o fotkę blaszek 'z profilu' ? Chciałbym porównać z tym co udało mi się wyrzeźbić.