Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

E46 320i Touring wyciek oleju.

chris

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Widziałem ten temat już u was gdzieś, ale chciałem wrzucić swoje fotki i upewnić się, że o to samo chodzi -

z przodu wycieka mi olej: Model E46 320i Touring 170KM, rocznik 2002.

Mam zamiar podjechać z tym ponownie do warsztatu, bo wcześniej sprawdzaliśmy już ten wyciek, ale ciężko go zlokalizować,

więc silnik był umyty i teraz po przejechaniu ok. 60km jest znowu cały od spodu mokry sad.gif

Tutaj fotki:

http://s1.fotowrzut.pl/IRCAZ88EAF/1.jpg

http://s1.fotowrzut.pl/NPVTX87REP/1.jpg

W tamtym poście ktoś pisał, że do wymiany jest uszczelka pod obudową filtra oleju, którą już zamówiłem.

Była też mowa o wymianie o-ringów przy 2 zaworach upustowych - czy to jest standard w tej awarii (czekam na tą uszczelkę i dopiero jadę do mechanika, więc nie wiem czy to też warto mu powiedzieć?)

Jeśli tak, to gdzie można dostać te o-ringi pasujące do tego modelu?

Dzięki!

Krzysiek

Ściągnij pokrywę silnika dolna i wtedy umyj, zobaczysz skąd cieknie. Nic tu nie widać, może to simering na wale. Co do obudowy filtra oleju znam ten temat doskonale bo robilem go u siebie dwa razy. Oringi są dostępne jednak nie w motoryzacyjnym, a w specjalnym sklepie gdzie maja takie rzeczy ze skokiem co 1mm oringu. Ogólnie jak wymienisz oring to zaklej te otwory jeszcze klejem epoksydowym. Kolejna sprawa jaka masz obudowę bo sa chyba z trzy rodzaje, chociaż powinna byc u ciebie ta poprawiona. Wklej zdjęcie z pod maski, wyciek z podstawy filtra oleju jesteś w stanie sam zdiagnozować zaglądając od góry.

• Lubię 1

Wiem z doswiadczenia duze wycieki oleju w tych motorach to podstawa filtra oleju,czesto to wyglada jak z pod miski,z podstawa jest mniej roboty,i czesto efekty sa bardziej widoczne

U mnie objawiało się tym, że nie ciekło ciurkiem tylko od czasu do czasu nastąpił wyciek delikatny, jednak po czasie już była kałuża pod autem, ale teraz spokój już z tym mam:)