Buczu Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Witam, jako, że przymierzam się do wymiany mojej e46 na e39 (z racji powiększenia rodziny ) zacząłem dość intensywnie gromadzić informacje dotyczące tej generacji Piątki. Wybór ostatecznie padł na touringa po lifcie, 525i lub 530i koniecznie w automacie. I teraz cała zagwozdka dotycząca skrzyni i 'kierunku' zmiany biegów w trybie manualnym. Przeglądając oferty natknąłem się na to, że część e39 ma ' + ' na górze a ' - ' na dole, czyli żeby wrzucić wyższy bieg machany lewarkiem do przodu i analogicznie redukujemy ciągnąc go do siebie. Rozwiązanie identyczne jak proponuje VW Audi i reszta ekipy z koncernu (samo rozwiązanie jest niejako sprzeczne z tym jak intuicyjnie powinno to działać, ale mniejsza o to). Przebolałbym to jakoś gdyby nie to, że trafiłem też na kilka ofert gdzie tryb manualny oznaczony był po bożemu; czyli redukcje - od siebie, wyższe biegi do siebie (plus na dole; minus na górze). Jako że na znanych portalach ogłoszeniowych niewiele jest ofert zawierających VIN, nie udało mi się jednoznacznie określić korelacji pomiędzy rocznikiem, motorem, wersją wypo(?) a rozwiązaniem dotyczącym zmiany biegów. Udało mi się zdekodować oba warianty (z plusem na górze i na dole) i w obu otrzymałęm info ze skrzynia na pokładzie to 325Z czyli ZF 5HP19. Czy cała opcja to tylko zabieg kosmetyczny przeprowadzony po którymś tam roku? Czy wynika on z zastosowania jakiegoś podtypu skrzyni? I ostatecznie czy jeżeli skrzynia sterowana jest elektronicznie /a jestem niemal przekonany ze tak jest/ i jeśli szczęśliwym zbiegiem okoliczności stanę się posiadaczem e39 ze skrzynią z 'plusem na górze' czy istnieje możliwość zmiany/odwrócenia działania lewarka? Mam nadzieję, że nie pomotałem zbytnio Pozdrawiam! Edytowane 25 Listopada 2014 przez Buczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Z tego co wiem to w e39 - jest do siebie,a plus od siebie.A co do e39 z + do siebie to np.w angliku tak jest Ale w nowszych modelach Bmw + już jest do siebie... Zastanawia mnie po co chcesz zmieniać fabrykę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczu Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 no własnie w e39 wygląda na to, że po którymś roku 'kierunek' został zmieniony plus do siebie, minus od siebie. A co do zmieniania, chciałbym wiedzieć czy istnieje taka opcja taka zmiana biegów jest bardziej intuicyjna i wydaje mi się bardziej komfortowa Choć pewnie i tak z sekwencji nie korzysta się często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Niech wypowiedzą się właściciele automatów to co podałem było z przedlifta,a może być w liftach zmienione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ja mam + do siebie. Rok 2003. Szwagier 1999 + od siebie. Kumpel 2001r też ma od siebie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Czyli musisz zakupić polifta i nic nie będziesz przerabiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko090681 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ja mam + do siebie. a ja mam tylko dwa minusy i co teraz ??:lol: a tak serio to tez mam do siebie + ,rok 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Czyli musisz zakupić polifta i nic nie będziesz przerabiał No nie do końca. Znajomy 2001 polift i plus od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczu Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 No to teraz czy ktoś ma 2002 i ma plus do siebie i sprawa załatwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 moja balbina z listopada 2002r. z plusem do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiks Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 u mnie polift i + od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczu Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Czyli od 2002 roku plus do siebie Przedlifty i polifty do 2001 roku włącznie, mają plus od siebie. Temat rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 No to stawiasz po piwku :lol: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi