Waldziuu Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Witam jako,że nie znalazłem drugiego takiego tematu pozwoliłem sobie załozyć nowy. Otóż od bardzo dawna mam dziwny efekt tzn ruszam autem i z kratek nawiewów dobiega takie szur...szur.. im szybciej tym szybciej słychać.. nie mogłem od początku dojść co to może być..sprawdzałem wszystko panel climatronic itp... a okazuje się...ze jak np będe jechał 20km i zaciągne troszkę reczny to jest mega już SZUR SZUR i mimo,że odciągne ręczny to przez 10km bedzie takie szur szur szur im szybciej tym i to nabiera szybszego rozpędu... dodam ręczny trzyma idealnie.. i drugie moje pytanie jest takie.. odkręcnie tylnej tarczy(mają one 5mc tylne)to wiadomo koło->zacisk na dwóch śrubach IMBUS->zabezpieczenie od klocków tą blaszkę->jarzmo dwie śruby z tyłu okej...a teraz tarcza..jest na jednej śrubie TORX i tu pytanie..czy trzeba luzowac ręczny by tylną tarcze ściągnąć?? czy nie? bo chciałęm ją zdjąc ponieważ..podejrzewam,że mechanik nie wyczyścił tez piasty jak zakładał nową tarczę..a chciałbym piastę potraktować szczotką druciana+taką na wiertarkę... aha i jeszcze spytam podejrzewam,na nowej tarczy 5cio miesięcznej tam gdzie styka się z piastą będzie nalot rdzy..czy na tarczy można też trzeć szczotką druciana? czy tylko na jarzmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Podnieś auto na podnośniku, kręć kołem i nasłuch_uj (prawe lewe) Moze po prostu linka ręcznego z jednej strony jest nieco za mocno naciągnięta. 2ga sprawa to sprawdź czy osłona tarczy nie jest gdzieś skrzywiona. Mi raz gumarz ściągając koło walną nieco w osłonę tarczy kołem i tak szur szur szurało Jak podprostowałem to wszystko było OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziuu Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 a z tym ręcznym jak bym tarcze chciał zdjąc?? trzeba poluzować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Jeżeli masz dobrze wyregulowane i ręczny łapie dobrze na dwa koła to raczej pod mieszkiem wajchy ręcznego musisz poluźnić linki żeby zdjąć tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziuu Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 hmm bo z tego co wiem wcześniej takiego szurania nie było... a opony jak wymieniałem to gumiarz też jak nie chciało koło zejść to z buta wziął aż koło poszło górą w stronę środka tzn pochyliło... a jak rozpoznać,że to ta osłona tarczy jest winna? jak ona może trzeć jak się nie obraca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 a jak rozpoznać,że to ta osłona tarczy jest winna? jak ona może trzeć jak się nie obraca? Zdejmiesz kolo to bedzie widać. A trze tarcza o osłonę a nie na odwrót A mi dokładnie tak samo kolo gumiarzowi spadło. Do środka wnęki i tak mi skrzywiło osłonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Waldziuu tarcza może ocierać o osłonę i będzie tarło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziuu Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) no okej..rozumiem jutro sprawdzę...czy tarcza trze czy nie...dziwne jest tylko to ze po zaciągnieciu ręcznego jest mega tarcie... słyszalne przez parę km potem coraz ciszej Panowie spytam Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 752c33b9693e4.jpg tutaj gdzie strzałki to powinno byc skrzywione do wnęki auta..czy w stronę w koła?? w którą ma byc skrzywione,żeby tarło? Edytowane 14 Listopada 2014 przez Waldziuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Może sprężynka wypadła w tarczo bębnie albo pękła.Przydałoby się pewnie rozebrać i zobaczyć w środku.Ja u siebie zmieniałem z dwóch stron całe komplety naprawcze(sprężynki,spinki,bolce itp.)stare pewnie już nie spełniają roli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Sorry za OT, ale coś mi się wydaje że mamy mały "comeback" - ale może ja przewrażliwiony jestem. Pożyjemy zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgibniew Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Również sory za ot. Sorry za OT, ale coś mi się wydaje że mamy mały "comeback" - ale może ja przewrażliwiony jestem.Pożyjemy zobaczymy... 5oul Wnosisz po modelu auta, stawianych na potęgę piwach, po "szur szurach", czy ilości postów? A teraz na temat, szur szury może robić pęknięta osłona tarcz (ta blacha). Co do drugiego pytania, mogę tylko powiedzieć, że w moim przypadku nie trzeba było luzować ręcznego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 5oul Wnosisz po modelu auta, stawianych na potęgę piwach, po "szur szurach", czy ilości postów? Nic z tych rzeczy... po prostu jak czytam Waldzia posty to mi lewa brew zaczyna "pykać" a taki objaw miałem za każdym razem gdy pewien osobnik pojawiał się na tym forum... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Sorry za OT, ale coś mi się wydaje że mamy mały "comeback" - ale może ja przewrażliwiony jestem. Pożyjemy zobaczymy... Nie,napewno nie!mylisz sie,te strzaleczki wcale nie sa jakies znaczne i nic nie przypominaja...... Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi