tomasso12 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Witam forumowiczów. Mam problem z tylnym zawieszeniem. Wybiły mi się tuleje na tylnym wahaczu jak w realoem http://www.realoem.com/bmw/diagrams/z/a/262.png, oznaczony jest on numerem 8. Wybita jest zarówno lewa jak i prawa strona, natomiast tuleje niby są nie wymienne. Nowy wahacz to bardzo duży koszt. Znalazłem na necie informację, że niby można byłoby wprasować tuleje wykonane z poliuretanu. Tylko stąd moje pytanie, gra warta świeczki, czy ktoś to z kolegów już robił, jakie są efekty i czy w ogóle jest to wykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Kolego czym się objawia te wybicie ?Czy ściągałeś te wahacze?Możesz wysłać tam gdzie robią poliuretany to dorobią na wzór i od razu wsadzą.Pytałem kiedyś firmę strongflex i robią na wzór co tylko klient będzie chciał.Ale wszystko zależy od ceny...Można też używkę wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 No tak, tylko przewaliłem parę używek i niczym nie są lepsze od moich. A z neta jak się nie zobaczy to można kupić jak z mojego auta. Czym się objawia u mnie?, na nierównościach lekko ucieka tył, gdy wpadnę na studzienkę lub niewielką łatę na drodze mam wrażenie, jakby auta uciekało na boki. Nadmienię, że wszystko z tyłu mam nowe. Na szarpakach jest lekko wyczuwalny ten luz, natomiast widać to dopiero przy wyginaniu breszką. Czyli porównywalnie jak zawiecha pracuje na nierównościach. Jedyne rozwiązanie to dać poli, natomiast tuleje jako część zamienna nie występują nawet w ASO, tylko kompletny wahacz. Koszt poli znalazłem firmę w Olkuszu to 300 zł za komplet na dwa koła, więc porównując do wywalonych 2800 wydaje mi się atrakcyjną ofertą. Z moim zawieszeniem nie za bardzo jest już co zrobić, guma widać jak jest spękana, a komfort jazdy jak nie w BMW.A ja lubię, jak wszystko działa ok. Znalazłem na ich stronie tuleje dedykowane pod ten wahacz, więc wydaje mi się, że rozmiary już mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 wymieniam te tuleje na aucie ..... i są wymienne.. cena jakoś ok 60zł za sztuke lemfordera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 wymieniam te tuleje na aucie ..... i są wymienne.. cena jakoś ok 60zł za sztuke lemfordera... W e39 sedan? Gdzie kupiłeś? Bo Z tego co wiem to w tym modelu jedyna możliwość to wymiana całego wahacza albo zakladanie poliuretanu. Nigdzie nie znalazłem żeby w e39 sedan, dało się to wymienić na gumowo metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Efendi gdyby w fabryce wsadzali poliuretan do aut to nie zarabialiby na wymianach i częściach... Tomasso skoro mają to weź te odpowiadające twardości oryginału i zakładaj.Powiedz jaka cena wychodzi za całość czyli 4 sztuki. Dyziu mówisz,że się wymieni bez problemu ? Daj jakiś link do takich tulei,bo pewnie niedługo u siebie będę musiał zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Efendi gdyby w fabryce wsadzali poliuretan do aut to nie zarabialiby na wymianach i częściach...Tomasso skoro mają to weź te odpowiadające twardości oryginału i zakładaj.Powiedz jaka cena wychodzi za całość czyli 4 sztuki. Dyziu mówisz,że się wymieni bez problemu ? Daj jakiś link do takich tulei,bo pewnie niedługo u siebie będę musiał zmienić. poliuretany.olkusz.pl/pl/bmw-5-e39-tuleje-wahacza-tylnego-dwuramiennego-kpl-2szt-na-wahacz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Kolego mi chodziło o link do zwykłych z gumy nie poliuretany,ale dzięki za chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
długi Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Zobacz tutaj,są tuleje ale nie wiem o którą chodzi bo nie widziałem na żywo:) Tuleje wahacza - Bmw 5 (E39) (1995.11 - 2003.06) 528 i 193KM | Sklep iParts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Czy to taka tuleja ma być ? http://www.iparts.pl/czesc/tuleja-wahacza,bmw,5-e39-1995-11-2003-06,528-i-193km,16-1449-5094-100572-0-57-ems8370.html#informacje-produktowe"]Tuleja wahacza QUINTON HAZELL EMS8370: Bmw 5 (E39) 528 i 193KM | Sklep iParts.pl[/url] znalazłem lemforder Najlepsze części do BMW - czescidobmw.pl to to ? Ktoś wie?Dyzio może Ty potwierdzisz ? czy inna... Edytowane 29 Października 2014 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Czy to taka tuleja ma być ? Tuleja wahacza QUINTON HAZELL EMS8370: Bmw 5 (E39) 528 i 193KM | Sklep iParts.pl znalazłem lemforder Najlepsze części do BMW - czescidobmw.pl to to ?Ktoś wie?Dyzio może Ty potwierdzisz ? czy inna... Te co podałeś to są tuleje tylnej belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Te co podałem przychodzą do sanek... Edytowane 29 Października 2014 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 są wymienne ... robiłem w e53 X5 a tam jest podobny wahacz .. do x5 koszt to ok 60zł szt do e39 i e38 od70 do 90 zł mało kto je wymienia bo sa trwałe dość TULEJA WAHACZA DOLNEGO BMW E38 E39 TYL (tylna) (4744414399) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 są wymienne ... robiłem w e53 X5 a tam jest podobny wahacz ..do x5 koszt to ok 60zł szt do e39 i e38 od70 do 90 zł mało kto je wymienia bo sa trwałe dość TULEJA WAHACZA DOLNEGO BMW E38 E39 TYL (tylna) (4744414399) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Ale to jest poliuretan, bo z tego co pamiętam to pisałem do tego gościa gdzieś rok temu i mi odpisał, że nie mają dostępnych metalowo gumowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 nic nie pisze że poliuretan..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 nic nie pisze że poliuretan..... Gość odpisał, że jest to tuleja poliolefinowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 W aukcji nic nie napisał nawet jaki kolor-twardość...Coś lipa ten sprzedawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 wymieniam te tuleje na aucie ..... i są wymienne.. cena jakoś ok 60zł za sztuke lemfordera... Na pewno pod ten wahacz, to daj namiar, bo w ASO w Olsztynie postawili oczy, że taka część istnieje i jest wymienna8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ja Ci powiem,że znalazłem po 60zł poliuretany więc chyba warto by było je założyć zamiast gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Ja Ci powiem,że znalazłem po 60zł poliuretany więc chyba warto by było je założyć zamiast gumy. Właśnie zakupiłem wczoraj poliuretany, czerwone, twardość niby jak w oryginale. komplet z przesyłką 300 pln na cały tył. Jak tylko przyjdą na następny weekend biorę się za wymianę. Jaki będzie efekt, zobaczymy. Na pewno podzielę się opiniąkuog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Właśnie zakupiłem wczoraj poliuretany, czerwone, twardość niby jak w oryginale. komplet z przesyłką 300 pln na cały tył. Jak tylko przyjdą na następny weekend biorę się za wymianę. Jaki będzie efekt, zobaczymy. Na pewno podzielę się opiniąkuog Nowe śruby zamawiales ? Też przy okazji można by wymienić, bo koszt nie jest jakiś duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Nie mów,że śruby koszt nie duży bo powiem szczerze,że wymieniałem z tyłu śrubę z mimośrodem i koszt coś koło 60zł za śrubę z nakrętką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Nie mów,że śruby koszt nie duży bo powiem szczerze,że wymieniałem z tyłu śrubę z mimośrodem i koszt coś koło 60zł za śrubę z nakrętką Ja płaciłem niecałe 100zl za kpl dwóch z nakrętka i podkładka mimosrodową. Ale porównując cenę do innych śrub ori bmw to cena nie jest jakaś duża tym bardziej, że po wymianie spokój jest na bardzo długi czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Wystarczy przesmarować smarem miedziowym aby się nie zapiekało w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Witam ponownie kolegów. Auto już po wymianie tulei, przy okazji wymienione też łączniki stabilizatorów i mały wahacz od strony pasażera-o diagnostyce już nie wspomnę. Efekt nie porównywalny do poprzedniego. Auto jest sztywne i twarde. Nie buja się w koleinach, nierówności typu kocie łby nawet niewyczuwalne dla auta. Efekt 100%, mogę polecićbmw_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi