Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

ja moim pierwszym pojazdem(bo tego nie można nazwać samochodem) :

fiatem 126p -135km/h na lpg+splanowana głowica o 1,5mm i pusty wydech

citroenem berlingo 1,4-160km/h i to było max

fiatem sieną 1,4-165km/h i to też max

mercem 190E 84r.2.0 gaznik lpg-175km/h i musiałem hamować

BMW E36 2.0 24V coupe-215km/h niestety trzeba było zwolnic ale jeszcze poszła by troche i jak narazie to mój rekord

a maluch naprawde był na lpg i nawet lepiej chodził niż na benzynie dlatego że był rozkręcony na 9l/100km

PiterOKL-jak sie nie znasz na mercach to nie dyskutuj-do 84r. wychodziły na gażniku i bardzo pęknie chodzą na lpg a po 84r.był już montowany KJEtronik(twój mechaniczny wtrysk) i tu lpg jest porażką.

A maluch to 650E-myslicie że tam się nie da założyć lpg-to sie mylicie.Jak sie chce to sie potrafi.robisz z wydechu cos w rodzaju bojlera i grzejesz płyn do reduktora.

lpg da sie nawet założyc do diesla a ja w maluchu miał bym nie miec.

Tomek v8 ten maluch to zwykla 650ka tyle ze pod lpg trzeba bylo wspawac w tlumik werzownice polaczona werzami z reduktorem lpg + zbiorniczek wyrownawczy do ktorego wlewalo sie plyn.w tym calym ukladzie pompka benzyny robila obieg a do jazdy na benzynie zamontowalem pomke elektryczna-kumasz?

Mój kumpel zawsze narzekał na ogrzewanie w maluchu i chcieliśmy zbudować ogrzewanie jak w normalnym aucie,czyli z użyciem nagrzewnicy i płunu chłodniczego. Niestety projekt legł w gruzach,bo np.w lecie ogrzewania nie używasz,a płyn się od wydechu grzeje,aż się zagotuje. Dlatego zastanawia mnie jak obliczyłeś pojemność układu do parownika,żeby się płyn nie gotował i żeby był wystarczająco ciepły do prawidłowego rozprężania LPG.

ja moim E36 318i Touring 203 ( okolo) na autobahnnie w Niemczech w 3 osoby + bagaże. To było max na co ja stac. NO i jescze lekko ponad 210 ale to z górki.

ALe jak kiedys jechalem z bylym szefem jego BMW 530d to lecielismy 220 na trasie Wrocław-Warszawa - ja nie prowadzilem :)

co do tego płynu to tak:gaz przy rozprężeniu osiąga ok -40 *C więc jakoś te temp. sie wyrównywały,latem miałem otwarty termostat cały czas bo przy splanowanej głowicy o 1,5mm miał wyrzszą temp..owszem,było tak przy pierwszej węrzownicy ze plyn gotował sie latem ale wystarczylo ja zkrócic.wszystkiego doszłem metodą prób i błędów.tłumik spawałem aż 3 razy.

[ Dodano: 1 Luty 09, 11:59 ]

a no i z tym przegladem to bylo tak że instalka nie była wbita w dowód ale czego sie dzis nie da załatwic.przeszedl az dwa razy a diagnosta nic dziwnego nie zauważył to jest najśmieśniejsze

[ Dodano: 1 Luty 09, 12:03 ]

ogólnie prawo nie zabrania montażu lpg w fiace126p ale zeby to zrobic zgodnie z przepisami trzeba by poswiecic z tydzien na instalowanie za co zwykly warsztat niezle by zaspiewał.

• 11 miesięcy temu...

swoja dawna e36 318i na gazie ok 185

swoaja e39 520i jechalem 220 km i odpuscilem

i nie dawno nowym nabytkiem fiatem 125p 1.5 bez gazu skrzynia 4. bujnalem 90 km/h ale na wiosne bedzize lepiej:D

ps:zapomniałem, za dzieciaka rowerem za Autosanem poł metra od jego zderzaka licznik pokazał 63 km/h.

Edytowane przez kozin09
  • Lubię 1