Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Jakie sprzęgło do E46 330d 500Nm+

Forest

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zaobserwowałem jadąc na 5 biegu na wzniesieniu - obroty idą w górę, auto nie przyśpiesza.

Sprzęgło się ślizga sad.gif Podczas gaszenia auta pojawia się delikatny stukot - zapewne koło dwumasowe również do wymiany.

Jaki zestaw możecie polecić do E46 330d podkręconym do 511 Nm?

Moim zdaniem najlepszy będzie oryginał Sachsa, cały komplet. Dwumas i sprzęgło.

Jasne że można zregenerować starą dwumasę wzmacniając ją, na tarcze sprzęgła nałożyć okładzinę organiczną itd. Pytanie tylko czy to nie zepsuje już do końca radochy z jazdy.

Sam kiedyś mówiłeś że jechałeś Yarisem czy inną Toyotą i sprzęgło mięciutko działało, IMO nie ma co kombinować.

Rozmawiałem z Leo i poleca tarczę kevlarową i docisk z 204 KM lub 218 KM.

Pozostaje jeszcze kwestia koła dwumasowego...oryginał 3000 zł, Sachs 1700 zł...

Ale z tym to podobno można różnie trafić, czasem i Sachs już po roku stuka :(

P.S. Taka ciekawostka - pisałem w sprawie wyboru dwumasa do właściciela tego sklepu:

Koło zamachowe dwumasowe Sachs

Potrzebuję koło dwumasowe do E46 330d 185 KM, rocznik 2000.

Moment podniesiony do 511 Nm.

Zastanawiam się nad Sachs bo PODOBNO jest lepszy od Luk ale biorę również pod uwagę oryginał, choć cena przyprawia o zawał...

Co może Pan polecić?

Jest jakaś gwarancja na te części?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Odpowiedź:

Dzień dobry,

mogę zaproponować następujące koła dwumasowe do tego modelu BMW:

Sachs

Koło zamachowe dwumasowe Sachs

LUK

Koło zamachowe dwumasowe LUK

Z naszego doświadczenia koła zamachowe obu tych producentów mogę polecić na równie wysokim poziomie. Trudno wskazać wyraźne różnice między nimi. Koło Oryginalne BMW jest produkowane przez LUK. Mogę je zaproponować w cenie 3400 zł, jednak będzie to identyczna część z w/w kołem LUK.

Każdy nowy produkt objęty jest 24 miesięczną gwarancją (Najlepsze części do BMW - czescidobmw.pl), jednak producenci kół dwumasowych podkreślają, że zwiększenie mocy silnika i generalnie chiptuning wpływa na charakterystykę drgań przenoszących się z wału korbowego na koło co może być przyczyną przyspieszonego zużycia koła dwumasowego. W przypadku stwierdzenia (po charakterystycznych śladach na uszkodzonym kole dwumasowym), że do przedwczesnego zużycia koła doszło w wyniku oddziaływania na koło większego niż przewidziany momentu obrotowego, reklamacja zostanie uznana za bezzasadną.

pozdrawiam

Maciej Ziółkowski

I jeszcze jedno, znalazłem na allegro dwumasa Sach za 700 zł...

KOŁO DWUMASOWE BMW 3 E46 330d 5 E39 WYMIANA SACHS (4631643119) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Napisałem do nich:

Czy aukcja na 100% dotyczy koła dwumasowego czy sprzęgła?

Pytam bo cena wygląda zbyt atrakcyjnie, normalnie kosztuje około 1700 zł.

Pozdrawiam

Odpowiedź:

Witam,

Cena oferowanej cześci jak najbardziej dotyczy koła dwumasowego.

Jest to produkt pogwarancyjny - Klient kupił u nas w/w koło i miał zastrzeżenia co do niego, zostało poddane weryfikacji przez gwaranata /jest załączone pismo przewodnie od producenta/ ale producent stwierdził jednoznacznie ze jest bez wad!

Klinet jednak zdecydował się na kolejne, a to sprzedajemy w jego imieniu po atrakcyjnej cenie.

Pozdrawiam

auto wróbel

Edytowane przez Forest

Luk i sachs, jak dobrze poszukasz, gadałem kiedyś z Leo na ten temat, powiedział krótko, te dwumasy które idą na pierwszy montaż to inżynierowie z BMW jadą do fabryki i jakimiś swoimi specyfikami czytaj narzędziami spośród iluś tam wybierają te które sami stwierdzą że nadają się na pierwszy montaż, reszta leci jako właśnie "wymienniki", sam Leo polecił mi tylko i wyłącznie oryginał, jak z nim Forest dobrze zagadasz to załatwi ci w cenie niewiele droższej od Luk'a sprzedawanego na rynku.

Sam nie jestem odosobnionym przypadkiem, chyba Hubert też miał ten sam problem....

tearaz jedno i drugie siebie warte i LUK i Sachs :)wszytsko zalerzy od tego jak i kto jezdzi i co ma pod maska hehe, a ty masz juz czym jezdzic i korzystasz z tego.. Wiec jeden hu... jak ma sie rozleciec to sie rozleci... powodzenia w szukaniu

• Lubię 1