Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

323i sedan S226A jakie macie wrażenia z jazdy?

D1_PITER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno kupiłem E46 w którym jest pakiet sportowego dostosowania podwozia S226A. Wcześniej nie miałem jeszcze żadnego BMW i zauważyłem pewną dziwną dla mnie rzecz.

Chodzi o twardość zawieszenia. Rozumiem, że to zawieszenie usportowione i nie będzie komfortu limuzyny ALE:

Czy to normalne, że tył jest znacznie twardszy niż przód? Jak przejeżdżam przez progi zwalniające, czy większe poprzeczne nierówności na drodze czuć, że przód fajnie przechodzi wystarcza skoku zawieszenia i ogólnie przednie zawieszenie uznałbym za takie jakiego bym się spodziewał po usportowionym. Natomiast tył jest za twardy. Mam wrażenie jak by dobijał do odbojów a przecież do odbojów ma dobrych kilka centymetrów. Jak przejeżdżam przez progi zwalniające to przód fajnie tłumi a tył jak by podrzuca co mocno wpływa na komfort podróży także w trasie można to odczuć, że tył jest dosyć nerwowy.

Zastanawiam się czy tak ma być czy ktoś coś namodził w moim tylnym zawieszeniu. Jakieś twardsze sprężyny albo amortyzatory. Tył jest niżej od przodu o jakieś 10-15mm - czy to również normalne? Tak się zastanawiam czy z przodu nie mam czasem S226A a z tyłu coś innego. Jak to rozpoznać? Albo proszę powiedzcie mi jakie Wy macie odczucia podczas jazdy.

Pozdrawiam

Takie zawieszenie spisuje się na prawdę świetnie, dobrze trzyma i nie traci się dużo komfortu, po tym co piszesz wygląda na to że tył ktoś już wymieniał, sprawdź jakie masz amory i czy są oznaczenia na sprężynach

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka