D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Witam panowie, mam swoją pierwszą piątkę i mam kilka pytań do was, samochód to BMW E39 523i 1999rok MANUAL - 2.5 benzyna 170KM (125kW). planuję lekko zmodernizować samochódi poprawić wygląd 1. planuje zakup jakiegoś fajnego koła 17/18" i opony na niskim profilu a). o co chodzi z tymi ET? Że przód ma mieć np. 30ET a tył 40? Od czego to jest zależne, co to jest? Czy e39 ma gdzieś napsiane jakie powinno być? 2. Jak już będę znał odp. na pierwsze pytanie to zaczynamy z drugim a). jak już będę miał to koło zapewne będę potrzebował jakiś dystansów? 3. Zakup tłumika końcowego czy z fajnym dźwiękiem - DWU RURKA fajna ścięta pod SKOSEM a). pytanie jaki wydech do 2.5 170km? Robie długie drasy i nie chce by mnie bolała głowa ale nie chce by też pyrkało - za pewne jakaś używka w dobrym stanie 4. Co polecacie na początek zrobić w samochodzie by podnieść moc bez żadnych czipów? a). tj. czyszczenie coś mechanicznie / wymiana itp? Olej filtry itd. wymienione. 5. Czy rorząd jest na łańcuszku? 6. Ile pojemnośći ma BAK? 60/70 czy wiecej Litrów? 7. Średnie spalanie na trasie tym silnikiem przy prędkościach 100/120km/h ? Dziękuje za pomoc i pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ja u siebie na 9 calach szerokości mam et18 a z tyłu dodatkowo 15mm dystansu. Ja końcowy kupiłem z magnaflow (14815). Jest cichy a jak się depnie to fajnie go słychać. Nie męczy bynajmniej. Żeby odzyskać parę koni zrób vanosy. Rozrząd jest na łańcuchu. Spali około 7,5-8. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Dzięki kolego ale co to jest te ET? I te vanosy? Co one dają? Ile jest vanosów? 1 czy 2? Dzięki za objaśnienia Pozdrawiam i miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Dzięki kolego ale co to jest te ET? I te vanosy? Co one dają? Ile jest vanosów? 1 czy 2? Dzięki za objaśnienia Pozdrawiam i miłego dnia. Ty masz silnik na podwójnym vanosie. ET to jest wspolczynnik osadzenie Felgi, Oznacza on odległość pomiędzy płaszczyzną montażu felgi a płaszczyzną symetrii Felgi, prościej mówiąc to jak głęboko felga chowa się w nadkole lub wychodzi poza, im niższe et tym bardziej wystaje. Wysłane z mojego LG G2 Edytowane 12 Czerwca 2014 przez michal_f 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 dzięki :-) a jakie ET będzie odpowiednie na ALU 17" i jakie na 18" bo nie wiem czy takie kupie czy takie. ? Vanos dobra rzecz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Tu nie ma znaczenia ile cali na wysokość tylko szerokości się liczą. Dlatego Ci napisałem że przy feldze szerokiej na 9 cali i oponie szerokości 235 mam et 18, i z tyłu dystans 15 i jest na styk. Jak znajdziesz coś ciekawego to wklej link to Ci doradzimy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ja przy 17'' z przodu mam ET 20 i 8 cali, a z tyłu ET22 przy 9 calach, a oponki to 225 i 245. Tu masz stronkę z oryginalnymi felgami do bmw, masz tam jakie bedą pasować i jakie et możesz pakowac do swojego auta - All BMW wheel styles 5 E39 | BmwStyleWheels.com 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zapodacie mi jakieś ciekawe koła 17" (bardziej stawiałbym na 17) ale w dobrej cenie też 18" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Kup 18 ori bbs 740 chyba. Takie z rantem. Moim zdaniem super pasują do e39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zdecydowanie 18",drozsze,ale bardziej wypełnią nadkole, moje 17 juz mi się wydaje małe ;p przeszukaj allegro, tam jest pełno tego. To też zależy w co celujesz , ori bmw czy innych firm, nowe czy używane. Wysłane z mojego LG G2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 używka te słoneczka chyba od E60 mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Od e60 bez przetaczania otworu centrujacego nie podejdą. Do e39 Felgi muszą mieć 74,1, a każde nowsze bmw bądź z tych samych lat ma 72,5. Także albo roztaczać otwór, tak ja to robiłem, albo użyć Dystans do zmiany offset-u Felgi, czyli na otwór pasujący do danej Felgi. Wysłane z mojego LG G2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Jestem tak głupi że nadal nie ogarniam co biega z tym CALAMI felgi ET itp.. E39 jakie powinno mieć oryginalnie ET i te CALE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ori felgi bbs mają z tyłu 9 cali i et 24, a z przodu 8 cali i et też 24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 8 czy 9 cali to szerokość Felgi, są różne, niektórzy mają 7,inni 10, kto co lubi szukaj żeby miały ET w okolicach 20 i będzie git ;P a cale to już wedle uznania, najlepiej to od 8 do 9 cali. Wysłane z mojego LG G2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 To zaproponujecie felgi linkami z allegro najlepiej używki 17 z oponami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Może Ci kupić odrazu? ;p szukaj sam, Google nie gryzie, a tym bardziej allegro Wysłane z mojego LG G2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 oks poszukam przód - 8J ET 17-20 tył - 9J ET 18-22 dobrze prawie? + dystans zalezy od tego jak sie wszystko ulozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Tył tez może być 8 cali, to już zależy na jaki komplet felg trafisz, ale wiadomo ze szersze opony z tyłu o wiele lepiej wyglądają Wysłane z mojego LG G2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 przód - 8J ET 20 tył - 8J ET 20 co z tym ET? jak tył będe miał ET np. 18 to będzie bardziej wystawać? Czy im większe ET = 25 to lepiej bo nie czaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_f Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 E39 nominalnie powinno być ET 20, albo coś koło tego, i wtedy siedzi "akurat". Dając np et 12 to koło będzie bardziej wystawać, a dając et 25 to koło bardziej schowa się do nadkola. Przód, tyl, 8 czy 9 cali to wszystko wedle uznania i tego jakie Felgi Ci się spodobają. Wysłane z mojego LG G2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 przód - 8J ET 20tył - 8J ET 20 co z tym ET? jak tył będe miał ET np. 18 to będzie bardziej wystawać? Czy im większe ET = 25 to lepiej bo nie czaje Stary znajdź jakieś fele, które Ci się podobają i wtedy pytaj. Powiemy co jest nie tak, i wtedy zrozumiesz o co kaman. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pirooz Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 To ja Ci to może zobrazuję łopatologicznie: każda FELGA ma trzy rozmiary: a) rozmiar (w calach) to np. 18 cali b) szerokość (również w calach) to np. 8 cali c) ET - to jest fachowo odsadzenie felgi. Tak jakby w którym miejscu ma ona mocowanie do piasty Porównaj sobie na rysunku (po prawej strony) masz żółtą felgę i zieloną felgę. Dałem im obu takie same rozmiary i szerokości ale różne ET (odsadzenie). Widzisz, że żółta ma to miejsce mocowania bliżej środka felgi (przekrój) a zielona bliżej zewnętrznej strony. Co za tym idzie żółta będzie dalej wystawać. [ATTACH=CONFIG]30634[/ATTACH] Wzięte ze strony: Online Wheel and Tyre Fitment Calculator. Offset, Tyre Stretch and Speedo Error | Will They Fit P.S. - pamiętaj, że nieprawidłowe ET (za duże/za małe) może powodować, że felga się nie zmieści w nadkolu. I teraz uwaga - jeśli znajdziesz felgę, która będzie miała ET za duże (np. 50) to żeby poprawnie siedziała (czyli wewnętrzną stroną nie ocierała o amory i sprężyny itd) trzeba będzie ją oddalić przez dodanie dystansu. Ja miałem gorzej ponieważ mam E46 a tam poprawne ET to właśnie takie rzędu "kilkadziesiąt". Wsadzenie felgi z ET pasującym do 5tki E39 (jak Twoja) byłoby kiepskie i trzeba by kombinować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4NI3L Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Teraz czaje podobne do tych coś ala to 17/max 18 za dobrą cenę http://naforum.zapodaj.net/images/2406b577ecb2.jpg http://i40.photobucket.com/albums/e235/Bramvr/DSC00182.jpg http://s25.postimg.org/8dpjh1oan/DSC03618.jpg http://srv2.betterparts.org/images/bmw-523i-04.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pirooz Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 To kliknij "Postaw Piwo" pod postem :4: Żem się napracował! A z tamtych felg to najfajniej propozycja 2 i 3 Czyli BBSy (chyba) oraz AC Schnitzer (również chyba ale tak wyglądają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi