Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

wkurzajacy centralny zamek

szakal80

Rekomendowane odpowiedzi

witam taki problem,siadam w auto ruszam predkosc okolo 20km/h dup centralny zamkniety,nie byloby wiekszego problemu gdyby po zgaszeniu auta badz po zejsciu do jakies zadanej predkosci sie otwieral,a tu nic gasze silnik i musze otworzyc auto przyciskiem na srodkowym tunelu,czy da sie to jakos wylaczyc zaprogramowac drugi raz kluczyki,czy tak po prostu juz musi byc,dodam ze nie widze w aucie jakis dziwnych dokladanych elementow typu syreny alaramy itd,spotkal sie ktos z czyms takim,bo ja tak ale auto sie otwieralo np po zgaszeniu silnika

To ryglowanie uratowało mojej żonie torebkę, karty i dokumenty. Kiedyś jadąc gdzieś tam we Wrocławiu, zatrzymała się na światłach na skrzyżowaniu Powstańców Śląskich z Piłsudskiego. Z przystanku między pasami wyskoczył jakiś gnojek podszedł do drzwi pasażera i chciał je otworzyć żeby zapieprzyć torebkę z siedzenia. Gdyby nie te ryglowanie na pewno by mu się udało i nic nikt by nie zrobił, bo akcja na bezczelnego w biały dzień zaskoczyła nie tylko ją ale i innych kierowców, żona z dzieckiem w samochodzie, nie ma szans na dogonienie złodzieja. Dodam tylko że do tego dnia ją też wkurzała ta funkcja.

• Lubię 1

Jestem tego samego zdania co 5oul. Naciśnięcie tego przycisku nie wymaga siły, a jedynie orientacji gdzie on się znajduje.

Prosty przykład:

Wybieram się do sklepu na comiesięczne duże zakupy, wydaję kupę pieniędzy, a towary za nie nabyte umieszczam w bagażniku. Wyjeżdżam z "marketowego" parkingu zatrzymuję się na czerwonym, a tu jakieś dwa "szczurki" otwierają klapę, wyciągają dwie reklamówki i jeden w jedną, drugi w drugą stronę. Okazuje się, że zwinęli 3 kg cukru, polędwicę sopocką, jakieś tam ogórki i inne warzywa i PIWO. Wszystko jakoś można przeżyć, ale po piwo trzeba się wrócić do sklepu odstać swoje w kolejce i znowu próbować wrócić do domu uważając na złodziei.

Gdy zaś zamki nam się zaryglują, "szczurki" są zdziwione i uciekają z pustymi rękami. Czyli auto ryglowanie jak najbardziej, ale każdy robi jak uważa.

Edytowane przez Zgibniew

ja mam tak u siebie że gdy włożę kluczyk do stacyjki ( nie pamiętam czy auto muszę uruchomić mogę sprawdzić) i w pilocie do alarmu nacisnę przycisk to też mam zaprogramowane ryglowanie zamków zaraz po odpaleniu samochodu oczywiście gdy zrobię tak samo drugi raz to mi blokada się wyłącza

Wystarczy też wsiąść do auta i zaryglować drzwi przyciskiem na śrdkowej konsoli przy przycisku od awaryjnych.

ja też tak myślałem i dlatego wyłączyłem w cabrio tą funkcję :) ale oczywiście wygląda teraz sprawa tak, że ręcznie chyba jeszcze ani razu tego nie włączyłem. A raz faktycznie byłem świadkiem takiej sytuacji co opisuje Zbiegniew, że jakieś gnoje na wjeździe z marketu wyciągnęły babie torbę z zakupami. Teraz czytając to tak sobie myślę, że niech ta funkcja aktywna chociaż raz się przyda to i tak będziemy na plus :)