Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm no wyjazd był dosyć spontaniczny. Wszystkie noclegi były w hotelach. W Budapeszcie koszt noclegu dla dwóch osób około 80-100zł za dobę, później w Rumunii pierwszy nocleg mieliśmy niedaleko miejscowości Sebes. Zatrzymaliśmy się w przydrożnym zajeździe gdzie za 4 osobowy pokój w naprawdę wysokim standardzie zapłaciliśmy 100leji czyli 100zł. Później ruszyliśmy na Transalpinę i około 19 dotarliśmy do Bukaresztu.

Godzina była już dosyć późna na większe poszukiwania tanich noclegów, więc poszliśmy na łatwiznę i nocowaliśmy w Hello Hotel (koszt za dobę 45 Euro) plus taki, że w samym centrum a i cena dosyć przystępna. Bo Bukareszcie dwa dni poruszaliśmy się metrem, które jest niesamowicie rozbudowane i bardzo tanie (dobowy bilet coś około 8 złotych)

Z Bukaresztu pojechaliśmy do Mamai autostradą, na której był jeden punkt poboru opłat, ale nie pamiętam ile płaciliśmy na pewno nie była to duża kwota. W Mamai koszt jednego noclegu to 120zł od pary. Jedzenie w porównywalnych cenach jak w Polsce.

Cała trasa wyszła około 3600km. Ceny paliwa w Rumunii podobne jak w Polsce, na Węgrzech było trochę drożej.

Cały koszt jaki wyszedł to minimalnie ponad 4000zł za parę, ale na pewno można było gdzieś trochę grosza zaoszczędzić tylko po co :D kto zabroni biednemu bogato żyć

• Lubię 3

opiszę jeszcze jedną zabawną akcję jaką mieliśmy w przydrożnym zajeździe niedaleko miejscowości Sebes. Skusił nas wielki napis "camere" pomyśleliśmy fajnie mają kamery nie trzeba będzie wypakowywać wszystkich gratów. Później okazało się, że to po rumuńsku camere to pokoje :)

Dziwne było trochę to, że w tak dużym zajeździe przy głównej trasie nikt nie mówił po angielsku ani po niemiecku. Posługując się pismem obrazkowym wynajęliśmy pokój i udaliśmy się do restauracji coś zjeść :) no i zaczęło się byliśmy poprostu całkowicie nieprzygotowani i bez słownika nawet wyma****ąc rękami nie dało rady :) wreszcie kolega zdenerwowany zapytał się kucharza pokazując tym samym palcem na mięso obok grila "muuuuuuuu?????" na to pan pokiwał głową, że nie i odpowiedział "meeeeeeee"

Na drugi dzień zaopatrzyliśmy się w słownik i zabraliśmy się ostro za wyedukowanie podstawowych nazw z menu :)

Później w większych miejscowościach już problemów nie było, w każdej knajpce, restauracji, barze, hotelu, zawsze, ktoś z obsługi mówił mniej lub bardziej płynnie po angielski, więc problemy komunikacyjne zniknęły :)

Edytowane przez Pakos

• 1 miesiąc temu...

[ATTACH=CONFIG]30333[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]30334[/ATTACH]

jeszcze taka cenna wskazówka, żeby w Rumunii unikać skrótów :D na mapie droga była zaznaczona żółtym kolorem :D a w efekcie była to zwykła leśna droga :D której pokonanie było naprawdę wyzwaniem :D

W pewnej chwili skończyła się droga i zaczął się off-road mój rosomak dzielnie sobie radził przez około 10km ale później poprostu się zawiesił. Wrzuciłem wsteczny i otworzyłem drzwi żeby zobaczyć co się dzieje i efekt był taki jak widać na zdjęciach :)

W pewnej chwili skończyła się droga i zaczął się off-road mój rosomak dzielnie sobie radził przez około 10km ale później poprostu się zawiesił. Wrzuciłem wsteczny i otworzyłem drzwi żeby zobaczyć co się dzieje i efekt był taki jak widać na zdjęciach :)

Hahahahaha :D wyobrażam sobie Twoją minę w tym momencie :D

...a tak sobie z nudów siedzę na Tapatalku...

• 2 tygodnie później...