Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Czy jazda z prędkością na 5tym biegu ...

danieldeni20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie mam .. Jako , że często wracam leśnymi drogami o późnych porach gdzie sarny sobie żrą trawę przy co drugim drzewie jakby nie miały gdzieś indziej takiej możliwości to czy Silnik dostaje jeśli jadę sam na "pusto" z prędkością 60km/h na Biegu 5 (skrzynia 5 bo 6 nie znalazłem ;p) ?

Wiadomo przy wzniesieniach redukuję.

Dodam, że co jakiś czas autko jest przegonione ;]

Słyszałem o Panewkach ale to było w poczciwej OHV poloneza ..

E46 Touring FL

M47DO1

Edytowane przez danieldeni20

Jeśli nie jedziesz pod jakąś znaczną górke to uważam, że nic się nie męczy, chociaż w warunkach jazdy wymienionej przez Ciebie nie jade na 5tce, tylko na 4, jakiś taki nawyk mam :P a te czteronożne panienki z kolankami z drugiej strony, chodzą przy drogach bo ludzie wyrzucaja różne śmieci, jedzonko i stąd ich wizyty niestety.

• Lubię 1

Nie wiem czy dostaje w dupe, ale na pewno nie pali mniej niż jakbyś jechał na czwartym biegu

No nie wiem.. jak jadę (mamy nowe drogi) na drodze bez wzniesień to wskaźnik spalania leży na ~3l/100 a na 4ce około 6l/100 a nie chodzi mi tutaj o spalanie lecz po co go trzymać na ok 2 tyś jak moze sobie na ~1.2k spokojnie klekotać ... 20km drogi tak jadę. Chyba najgorsze co może być to nagar ale co jakiś czas usuwam bo gulfy same aż się proszą;p

Przyjemne z pożytecznym :lol: a (rozsądne, bo wiele nie trzeba :lol:) naginanie przepisów podczas sprowadzania gulfa do parteru powinno skutkować nagrodą w postaci odejmowania punktów karnych :P

btw a ile masz obrotów na 5tym biegu przy stówce ?

Edytowane przez Francuz
  • Lubię 1

Przyjemne z pożytecznym :lol: a (rozsądne, bo wiele nie trzeba :lol:) naginanie przepisów podczas sprowadzania gulfa do parteru powinno skutkować nagrodą w postaci odejmowania punktów karnych :P

btw a ile masz obrotów na 5tym biegu przy stówce ?

Jak będę jechał na usg to sprawdzę ;)

ale przesadziłem z 2 tyś obrotów na 4ce bo jest 1.5 -1.6k przy 60kmh więc w sumie lepiej chyba 4ką jechać bo różnica żadna ;]

Generalnie dla dobra dwumasy powinno się jeżdzić powyzej tych 1500 rpm, i jest parę wskazówek co robić a czego nie, wiadomo, ale jesli nie ma przeciążeń i nie daje sie gazu w podloge jadąc na 5tym biegu 60kmh to myśle, że nie szkodzi w znaczącym stopniu, mimo to, osobiście tak nie jeżdze :)

Edytowane przez Francuz