Sherlock Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Cześć, Pękła mi kilka dni temu sprężyna z tyłu w mojej E46 (znany problem) i pojawił się problem - jakie nowe sprężyny kupić? W internecie jest mnóstwo informacji kto jakie ma, na jakie warto zmienić itp. tylko brakuje numerów katalogowych, by odpowiednie je dobrać. Pojawiają się tylko opisy jakie oznaczenie kolorystyczne wybrać. Poszperałem trochę i mimo że w katalogu ETK (np. RealOEM) nie ma podanych wprost numerów, to jest narzędzie do obliczania jakie sprężyny są nam potrzebne bmw_3 Sprawa wcale nie jest oczywista, bo sprężyny dobierane są wg. obciążenia (czytaj: wyposażenia auta i wersji silnikowej). Poniżej tutorial jak ustalić jakie sprężyny potrzebujemy do swojej bawarki: logujemy się do BMW WebETK (na stronie podane jest login i hasło): Elektroniczny katalog części: wyszukiwarka oryginalnych akcesoriów BMW i oryginalnych części BMW. dla tych co nie widzą w tekście: login: eu111111 pass: bmwetk1 W polu: Identyfikacja pojazdu przez nr podwozia: wpisujemy 7 ostatnich znaków z naszego VINu i przyciskamy >> Auto mamy już rozpoznane, klikamy na: "Specyficzne wysukiwanie części" [ATTACH=CONFIG]29595[/ATTACH] Menu rozwinie się i klikamy na: "Tabela sprężyn" [ATTACH=CONFIG]29596[/ATTACH] Wskazujemy dodatkowe wyposażenie jakie mamy w aucie (u mnie sportowe dostosowanie podwozia i relingi) i klikamy: "Oblicz sprężyny" [ATTACH=CONFIG]29597[/ATTACH] Po chwili pod tabelą wyposażenia dodatkowego pojawi się lista sprężyn z numerami (pierwszy element na liście) i akcesoriami (podkładki górne i dolne): [ATTACH=CONFIG]29598[/ATTACH] Klikając na przysik "i" otrzymamy więcej informacji o poszczególnej części: [ATTACH=CONFIG]29599[/ATTACH] Z numerem części udajemy się do serwisu, lub sklepu aby kupić sprężyny w 100% pasujące do naszego auta i dobrane do wyposażenia :bmwsexemofg3: U mnie z tyłu są to 33 53 1 095 714, czyli dwa białe paski (po podniesieniu auta takie właśnie zobaczyłem i dokładnie to samo potwierdził wujek google w wyszukiwarce obrazów). BARREL SPRING REAR:333520 (33-53-1-095-714) - $123.05 - 33531095714 [ATTACH=CONFIG]29600[/ATTACH] Dziękuję za uwagę, mam nadzieję że mogłem pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi