Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Ładowanie w M54

Jaro

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule jakie macie ładowanie? U mnie waha się między 13,6 a 13,7 i sam już nie wiem czy jest oki czy nie. Dodatkowo gdy zamykam szybę to na końcu mam delikatny spadek obrotów na ułamek sekundy i nie wiem czy to regulator napięcia czy po prostu aku się skończył. Gryzie mnie to, bo mam sporo wydatków i nie chciałbym wymieniać dobrych rzeczy. Co sądzicie koledzy i jakie macie ładowanie? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam Jaro

Jarek, z tym ładowaniem to jest tak. Gdy aku jest słaby to altek przełącza się na ładowanie wysokoprądowe. Wtedy napięcie jest ~13,6V ale duży prąd ładuje szybko aku. Gdy aku jest w miarę naładowany wtedy altek przełącza się na ~14,4V i odsiarcza aku.

Teoretycznie tak to działa. Wszystko jednak jest zależne od stanu alternatora, akumulatora, jego pojemności i tego co akurat masz włączone.

To wahanie obrotów to najłatwiej sprawdzić gdy włączasz ogrzewanie tylnej szyby...

• Lubię 1

Wszystko jednak jest zależne od stanu alternatora, akumulatora, jego pojemności i tego co akurat masz włączone.

To wahanie obrotów to najłatwiej sprawdzić gdy włączasz ogrzewanie tylnej szyby...

Ok. Czyli jeżeli aku jest ori 10-letni i mam ładowanie ~~13,7 to można wnioskować, że jest na wykończeniu?

To tylko co doradzacie 95Ah760A czy sugestia panów z ebatery żeby dać 100Ah800A z edycji profesional? Mój obecny to 92Ah720A. Konfigurator na stronie boscha pozwala na rozpiętość między 90 a 100Ah w zależności od ilości odbiorników prądu. Ja mam raczej wszystkie odbiorniki prądu i dlatego mam dylemat co dać??? Dzięki 5oul za fachowe objaśnienie. bmw_1

Nie ma sprawy. Co do pojemności akurat to jestem tego samego zdania co fachowcy z ebatery. Dziś aku mają niższą impedancje niż kiedyś. Jeśli latek jest sprawny i ma dobre ładowanie to można brać 100Ah. Tyle że jeśli nie masz problemów z odpalaniem to ja bym to olał. Nie przejmuj się tym że aku ma 10 lat.

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

I tu właśnie jest problem, auto odpala ale pod warunkiem, że nie słucham radia. A gdy w sobotę sprzątam auto i powiedzmy przez 2 godziny wiadomo świecą się swiatełka itp to mogę zapomnieć o odpaleniu, wtedy zostaje mi tylko zapożyczenie prądu z busa :(

edit:

gdy załączam ogrzewanie tylnej szyby też mam chwilowy spadek obrotów, a dzisiaj na aku z busa (deczko słabszy bo 80Ah) ładowanie w inpie 13,5-13,7.

Edytowane przez Jaro

Ja mam w tych samych granicach ładowanie -spuszczając szyby mam spadek napiecia -ale na postoju mogę muzyką pałować dosyć długo i odpalam normalnie, mam dwa zmacniacze skrzynie basową i radio z z ekranem 7" -to jak to jest ?? Dlaczego u mnie jest spadek napiecia przy zamykaniu szyb -moim zdaniem to normalne ze tak jest,mam nowego busa i w nim jest tak samo ,chodzi o spadek napiecia np. przy otwieraniu szyb

Jak po dwóch godzinach muzyki auto nie odpala to na bank aku na wykończeniu, ja mam nówkę i przy domykaniu szyby na końcu też obroty lekko spadają więc to chyba tak musi byś a ładowanie mam 14,2-14,4. Kup aku i będzie ok

• 4 tygodnie później...