Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

wycena szkody

Chacko e30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w sobote moja kobieta pojechała moją e39 1997r do pracy i nie wyhamowała przed wycofującym z podporządkowanej busem typu kontener-chłodnia,no i uszkodziła prawy przód (lampa ksenon+żarnik,maska,nerki,błotnik prawy,listwa pod lampą),szkodę zgłosiłem,auto zastępcze dostałem (megane 1.5dci:bag:),oględziny mam jutro.Moja prośba polega żeby ktoś mi to sensownie wycenił (może ktoś miał podobną stłuczkę )i mógłby zobaczyć w kosztorys ile co kosztuje żebym nie zrobił się w tak zwane "bambuko"lolol. Za pomoc z góry dziękuje

W zeszłym roku przyłożyłem w sarnę, maska używana do lakierowania( bo w kolorze nie znalazłem) 800 zł, błotnik za 150 można już ogarnąć, listwa pod lampą też groszowy temat. Reflektor na pewno nie będzie tani, chociaż z wersji przed FL można komplet ogarnąć za 500 pln. Najpierw zorientuj się, ile Ci zaproponują, jeśli śmieszną kwotę wstawiaj auto do dobrego fachury, do niemal 100 % wartości rynkowej pojazdu mają obowiązek go naprawić w formie tzw bezgotówkowej, najczęściej firmy ubezpieczeniowe wykorzystują sytuację, że auto jest już wiekowe i proponują śmieszną kasę.

Na początek musisz przestać na wycenę rzeczoznawcy. Gotowa wycena powinna być sporządzona od 5-7 dni roboczych. Wtedy zdecydujesz co dalej w zależności jaka będzie kwota. Jeśli jest to niska kwota z uwagi zw firma ubezpieczeniowa połączyła ci części uszkodzone ( w zamiennikach) udaj się do Salonu BMW poproś o wycenę tych części u nich. Prześlij to faksem do nich z adnotacją ze nie wyrażasz zgody na naprawę na częściach nie pochodzących od producenta marki. Wiadomo niechcenia nikt mieć w Bmw lamp typu Made in China. I czekasz na ich odpowiedz.

Pytanie z innej beczki Policja czyja winę orzekla .? Bo jeśli z winy drugiego kierowcy to czeka na was cztero cyfrowa suma w ubezpieczeni. Jak jest jak myślę daj znać na Pw opiszę co zrobić dalej ;-)

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

Niestety stare auto policzą ci szkodę całkowitą w takich sytuacjach biorą wycenę części i roboczogodzinę z górnej półki żeby naprawa wyszła nie opłacalna nie masz co liczyć na dużą kasę czy kombinacje z innym rzeczoznawcą każdy wyliczy wartość części powyżej wartości auta więc nie licz nam naprawę bez gotówkową czy kokosy z wypłaty

dzisiaj były oględziny no i tak jak pisałem wyżej,rzeczoznawca wydał opinie że maska,błotnik prawy,listwa pod zderzakiem,lampa i obie nerki do wymiany. przy okazji poruszyłem z nim kwestie wymiany jednej lampy,że będzie różnica jedna nowa-druga stara,to podpowiedział że najprawdopodobniej doliczy do drugiej lampy klosz+ kpl żarówek. Wycenę miał wysłać dziś wieczorem na e-mail ale widzę że chyba się nie ogarnął.Zobaczymy jutro,jak coś napisze co i jak wycenił.

odebrałem kosztorys i powiem wam że to jest jakaś masakra! np przyznali mi lampe ksenonową do wymiany i jej koszt to 404zł (ponoć wg INTERCARS-u),więc dzwonie do hurtowni IC i chce zamówić taką lampe a oni proponują mi najtańszy zamiennik z połamanym uchwytem (gdzieś im na magazynie pękł) za promocyjną cene 2037zł. pojechałem do firmy która zajmuje się takimi sprawami i uświadamiają mnie że przy reflektorach typu ksenon lampy wymienia się tylko parami!!! albo maska wg kosztorysu w serwisie kosztuje 499zł a nerki po 11zł!!!jakaś paranoja.ogólnie zaproponowali sume troche ponad 3000zł! oddaje auto na naprawe bezgotówkową

To ostateczność biorą od 25-30% prowizji. Bardziej polecił bym adwokata żeby zajął się ta sprawa. Ale jak mowie to już ostateczność.

1. Podjedz do BMW i niech zrobią ci kosztorys części uszkodzonych.

2. Wyślij im to faxem

3. Dopisz im ze nie wyrażasz zgody na naprawę auta w zamienniku a za kwotę odszkodowania przez nich proponowana możesz sobie żarniki wymienić na nowe i wentyle w kolach. ( tego nie pisz ) :D

Poza tym podczas naprawy wyjdzie jeszcze masa elementów pękniętych , połamane spinki i inne ******ły które kosztują . Wiec możesz po rozebraniu elementów typu maska zderzak prosić o ponowne oględziny. Czym więcej im dupę zawracasz tym więcej dostaniesz.

warto się upominać o dobrą kalkulacje. u mnie rzeczoznawca z hesti przegiął palę i mam szkodę naprawić na 3600 a mój rzeczoznawca z upewnieniami zrobił kosztorys i wyszło na razie ponad 12000. więc grubo zaniżają. Z każda pierdółką jaką zobaczysz że trzeba wymienić wzywaj dodatkowe oględziny.

Podjadę dzisiaj do bmw i poproszę o wycenę na oryginałach,potem odstawie auto do umówionego warsztatu,zdemontują zderzak i zadzwonię do PZU o powtórne oględziny.

A jeszcze powiedzcie mi mogę sprzedać auto po oględzinach? nie za bardzo widzi mi się składanie tego auta,tym bardziej że i tak chciałem kupić e46.A coś czuje że to będzie trwało.

Znajomy rozbił e39 (zero wyposażenia),poszedł przód z chłodnicami i jemu zrobili szkode całkowitą.Naprawa miała kosztować 34 tys a dostał 12tys! za e39 z 1997r.A ja mam bardzo dobrze wyposażone i liczyłem że co najmniej wypłacą ok 6tys,bo tyle by kosztowała naprawa na zamiennikach w obcym warsztacie.

a te firmy co "pomagają" odzyskać odszkodowania? słyszałeś o nich?

bez sensu ja raz brałem są dwie opcje albo sprzedajesz im szkodę dostaniesz jakieś 500zł i cie nic nie interesuje albo oni reprezentują ciebie w sądzie i za wszystko im płacisz za założenie sprawy ich rzeczoznawce każde reprezentowanie w sądzie średnio to trwa rok :-P najlepsza opcja to się odwołać i dostaniesz z miejsca jakieś 1,5 -2tyś więcej , do bmw po kosztorys nie masz co jechać wyjdzie na dzień dobry szkoda całkowita

najlepsza opcja to się odwołać

Tak też zrobiłem. Napisałem odwołanie do pzu,w tym odwołaniu napisałem ile kosztują mnie części zamienne w hurtowni IC (tam gdzie oni sprawdzają) plus naprawy blacharsko-lakiernicze i że cała naprawa wyniesie mnie 6210zł.

A na ile wycenili auto przed szkodą? bo to ma zasadnicze znaczenie. Jak po Twoim odwołaniu nie zmienią wyceny a tak najpewniej będzie to weź rzeczoznawcę z pzmotu koszt ok 300-350 zł i jego opinie im wyślij z dopiskiem że jak nie wypłacą wg tej wyceny to idziesz do sądu. Przerabiałem to w zeszłym roku dwa razy i teraz też jestem w trakcie :lol: więc jestem w temacie :)

Ogólnie firmy teraz cisną likwidatorów szkód(bo to nie są rzeczoznawcy) na maksymalne zaniżanie bo parlament europejski już od jakiegoś czasu pracuje nad ustawą zabraniającą wyliczania szkód po zamiennikach wszystko będzie musiało być liczone po cenach z aso a ta ustawa ponoć ma wejść w ciągu 2-3 lat więc ubezpieczyciele wiedzą że "eldorado" im się skończy i teraz próbują jak najwięcej jeszcze zaoszczędzić. Jak chcesz to Ci podam swój nr na pw zadzwonisz a ja Ci powiem co i jak.

A na ile wycenili auto przed szkodą?

a jak to sprawdzić?

weź rzeczoznawcę z pzmotu koszt ok 300-350 zł i jego opinie im wyślij z dopiskiem że jak nie wypłacą wg tej wyceny to idziesz do sądu.

ostatnio znajomy to przerabiał z golfem V i porażka

-wyceniło mu TU wartość szkody na 3500zł,a PZMOT wycenił na 16000zł! po przedstawieniu dokumentów w TU dostał 6000zł! ukradli mu tego golfa i po sprawie;/

odebrałem kosztorys i powiem wam że to jest jakaś masakra! np przyznali mi lampe ksenonową do wymiany i jej koszt to 404zł (ponoć wg INTERCARS-u),więc dzwonie do hurtowni IC i chce zamówić taką lampe a oni proponują mi najtańszy zamiennik z połamanym uchwytem (gdzieś im na magazynie pękł) za promocyjną cene 2037zł. pojechałem do firmy która zajmuje się takimi sprawami i uświadamiają mnie że przy reflektorach typu ksenon lampy wymienia się tylko parami!!! albo maska wg kosztorysu w serwisie kosztuje 499zł a nerki po 11zł!!!jakaś paranoja.ogólnie zaproponowali sume troche ponad 3000zł! oddaje auto na naprawe bezgotówkową

Jak wcześniej wspomniałem, nie patyczkować się z nimi i naprawić auto bezgotówkowo, niech becalują zakładowi za robotęhappy_bmw

kwota została zaniżona o 2500-3000zł. zrobiłem opinie u niezależnego rzeczoznawcy. wypłacili mi to co mi proponują a o reszte spróbuje zawalczyć.Niczym nie ryzykuje,a nie dam się robić w "bambuko". Dalsze procesy będę opisywał jakby ktoś miał podobny problem z PZU.

Taka Polska i tu się ludzi naciąga. Ja te tematy przerabiałem z nimi już kilkunastokrotnie czy to na OC czy na AC. To sie ciesz ze to PZU a nie Liberty lub MTU bo tam to już totalni domokrążcy pracują.

Ja płace wszystko w PZU a w razie czego szkodę pokrywam z AC i robię regres na OC sprawcy wtedy ubezpieczalnie same miedzy sobą załatwiają wszystko.