Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Ksenon gaśnie

Pirooz

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem właśnie z krótkiej rundki po mieście. Ruszyłem z miejsca spokojnie, silnik zimny więc nie pałuję. Przejechałem około 1km i nagle zgasł mi lewy ksenon. Akurat zatrzymałem się na światłach, wyłączyłem silnik, włączyłem z powrotem - oba żarniki się zapaliły. Przejechałem jakieś 700m i historia się powtórzyła - lewy żarnik zgasnął. Powtórka z rozrywki - i znów się zapalił. Do końca jazdy (czyli jakieś 3-4 KM) było już ok. Bez żadnych przygód.

Pytania: czy to kończący się żarnik? Świeci raczej "normalnym" światłem a czytałem że kończący się ksenon robi się różowy czy jakiś tam inny ;)

Czy może po prostu poluzowało się jakieś łącze? Kabel albo wtyczka. Czy mogę przy nim "pogrzebać"? Wolę zapytać zanim wsadzę tam łapy, płynie tam kapkę duże napięcie ;)

Jeśli są to typowe objawy zużytego żarnika to po prostu kupię komplet nowych i gitara. W paru wątkach widziałem, że nie pyli się inwestować w markowe Philipsy albo Osramy...

Piroz u mnie było podobnie. Gasł i się zapalał nieregularnie. Ale i też zaczął świecić na żółto. Po wymianie na nowe, bo od razu wsadziłem dwa, wszystko wróciło do normy. Kupiłem maxGeary 6000 po 60 zł za sztukę i jest git.

XENON D2S 35W 6000K maXGear

Edytowane przez Kondziu

1. jeżeli możesz to zmierz napięcia na wtyczkach PRZED przetwornicą (nie bierz masy z innego miejsca bo to może by kłopot) - UWAGA - pomiar za przetwornicą to 100% zgon (można zlecic teściowej) :)

2. Zamień miejscami żarniki

3. zamień miejscami przetwornice

4. wyczerp wszystkie kombinacje (lewy żarnik, lewa przetw, prawy żarnik, prawa przetw)

5. wyciągnij wnioski.

ja wymieniałem żarniki zamiast zrobic ten prosty test - 200 pln w plecy, okazało się że używana przetwornica rozwiązała problem

voxu - inna używka też może by walnięta