Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Jak dobrze i beżpiecznie podłączyc airbag?

stoker83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

autko którym teraz jeżdżę ma wystrzeloną poduszkę (jakieś przygody poprzednich posiadaczy) troche mnie to irytuje i postanowiłem reanimowac ten element auta, niewiem jak poduszka pasażera ale zakładam że też strzelona, czy waszym zdaniem jest to warte zachodu? co się wiąże z taka operacja, czy dużo przy tym grzebania co ewentualnie powinienem jeszcze dokupić bo narazie mam kierownicę z poduchą ale niewiem od czego zacząć, niechciałbym też czegos spierniczyc żeby mi poducha nie strzeliła w twarz zaraz po zamontowaniu. Gdzie moge zajrzeć i sprawdzić pozostałe elementy układu czy one są czy są sprawne itd.

Zakup sprawnego sterownika + oczywiście poduszki. Co do samej wymiany nie ma nic trudnego , wyjmujesz stara cześć zakładasz w to samo miejsce nowa sprawna i po kłopocie .

UWAGA.

PRZED ROZPOCZĘCIEM PRAC ODŁĄCZYĆ NALEŻY AKUMULATOR CO BY CZASEM PODUSZKA ŁAPEK NIE POŁAMAŁA. :D

Na koniec podpięcie pod komputer i kłopot z głowy.

autko raczej miało stłuczkę wiedziałem o tym w momencie zakupu. Sterownik, sensor to to samo? to jest element który wyczuwa zderzenie, dobrze rozumuje, gdzie go szukać w aucie? niewiem czemu ale zawsze myślałem że to są jakieś czujki przy amorach zderzaka i one dają sygnał do wystrzału poduch ale pewnie zle myślałem.

Zaglądałem po maskę i tam żadnych pomarańczowych czujek nie ma, ani żadnych kabelków luzem, gdzieś czytałem że w autach z dwoma poduchami (czy może bardziej o rocznik chodzi) czujnik przeciążenia znajduje się pod tylną kanapą, czy ktoś się orientuje dokładnie jak to jest?