Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Wymiana szczęk hamulca ręcznego

Lijo

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

Mam pytanko odnośnie wymiany szczęk hamulca ręcznego z tyłu w E46.

Z tarczami i klockami nie mam pytań bo sprawa jest prosta :D

Czy są tam jakieś rzeczy na które należy zwrócić uwagę?

Jak przygotować ręczny do wymiany? Czyli rozluźnienie naciągów linki, a potem w jakiej kolejności regulować itp.

Dodam, że zakupiłem komplet szczęk oraz zestaw naprawczy (sprężynki).

Z góry dzięki za podpowiedzi uklon_bmwuklon_bmwuklon_bmw

W e46 ręczny jest ogólnie bardzo słaby. Maleńkie okładziny nie są wstanie blokować kol podczas jazdy. Wydaje misie ze regulacja wystarczy zobacz z naciągiem linki w wewnątrz pod lewarkiem lub regulatorem w kolach.

Lijo tak BTW okładzin ręcznego nie ma w przednich kołach :D:D:D:D:D:D:D:D:D

Mogłeś najpierw sprawdzić w jakim stanie masz swoje szczęki, bo w większości przypadków sama wymiana tarczy + podregulowanie wystarczy. U mnie tak było, ręczny praktycznie nie trzymał, po regulacji łapał na 3 ząbek :)

To nie ma znaczenia bo i tak zamówiłem komplet :D poza tym szczęk juz nie ma :P (pewnie ktoś jeździł na ręcznym lolollolollolol)

Lijo tak BTW okładzin ręcznego nie ma w przednich kołach :D:D:D:D:D:D:D:D:D

A gdzie Ty to wyczytałeś w moim poście że chcę wymieniać szczęki w przednich hamulcach???? :bag::bag::bag::bag: Czytamy ze zrozumieniem - nie dorabiamy sobie własnych teorii i nie doczytujemy czegoś czego nie ma. No chyba ze jesteś wyborcą PIS'u :P

Ale wracając do mojego pytania..... Na co zwrócić uwagę?

Update:

Temat do zamknięcia. Tu jest wszystko opisane http://www.maxbimmer.pl/f28/wymiana-szcz%EAk-hamulca-r%EAcznego-na-przyk%B3adzie-e39-13327/

Edytowane przez Lijo

Podstawowa rzecz na którą zwrócić uwagę to te tarcz/osłony do których szczęki hamulcowe(wkłady) są montowane za pomocą tych śrubek na sprężynkach. Jeśli te gniazda są przerdzewiałe to istnieje ryzyko że źle się osadzą i tu już bardzo łatwo o zmielenie całego ręcznego przez tylnie koło :twisted: Oczywiście samego zamontowania tych mocować ze sprężynkami nie musimy tłumaczyć.

Dziękówa :)

Update:

Akcja zakończona. Żadnych problemów nie natrafiłem.

2h spokojnej roboty na stronę z wyczyszczeniem wszystkiego.

P.S.

Znów mogę jeździć na ręcznym lolollolollolol

Edytowane przez Lijo