Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

dziwne stukania

Chacko e30

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

kilka tygodni temu jak były mrozy zdarzyło mi się całkiem przypadkowo :P wpaść w kontrolowany poślizg;D od tamtej pory mam dziwne stukania w tylnym zawieszeniu;/ dźwięk jest taki jakby "stukająca półośka" ale nie moge jej zdiagnozować bo po podniesieniu auta na lewarku problem "ustaje", po czym na pierwszym łuku-zakręcie znowu stuka, dodam jeszcze że raz stuka przy przyśpieszaniu,raz przy stałej prędkości a raz przy hamowaniu silnikiem,może ktoś borykał się z podobnym problemem i coś podpowie,

stukania były przed wymianą opon i po wymianie więc nie wydaje mi się żeby to było przyczyną, najgorsze jest to że nic nie widać a jak podniosę auto to stukania ustają, wszystkie tuleje na wahaczach są ok,żadnych luzów,

a jak sprawdzić półosie?przeguby?

łomik i do roboty

już kilka razy próbowałem;/;/

Jak jeździsz na stali to sprawdź też to.

jeżdżę na ori alu

j

Z tymi szarpakami to tez roznie bywa

mam podobne podejście ;D (u ojca w octavi 2009r nie wykryli głównej tulei wahacha!!!)

w e39 jest coś takiego jak tarczo-bęben?

zastanawiam się czy ew. mocowania od szczęk hamulcowych sie nie posypały, miałem podobny problem kiedyś w W210. a ręczy działa mi ledwie co!

Jeśli podejrzewasz coś z hamulcem ręcznym, to nie bagatelizuj tego . Miałem niemiłą przygodę na wiosnę ub. roku. Mianowicie szurało mi coś w tyle i w końcu doszło do zerwania wszystkich 5 szpilek w prawym tylnym kole. Całe szczęście, że byłem akurat na minimalnej szybkości do zaracania na drodze szybkiego ruchu....do mechanika nawiasem mówiąc.Jeszcze chwilę wcześniej jechałem 140km/h. Nie chcę wiedzieć co działoby się, gdyby koło urwało mi właśnie w tamtej chwili.Okazało się ,że zerwała się okładzina i klinowała się wewnątrz tarczo-bębna. Doszło do takich przeciążeń, że mechanicy nie wierzyli, że w ten sposób taki materiał jak szpilki potrafiło ściąć w jednej chwili.

Miałem podobny problem , stukało, a na stacji diagnostycznej koleś diagnosta powiedział, że w głowie mi stuka, bo on nic nie widzi, fakt sam byłem pod autem i nic nie zauważyłem. Więc w czasie urlopu poświęciłem się, bo stwierdziłem, że to nie stary polonez by coś stukało, rozbebeszyłem całe zawieszenie w czynniki pierwsze, jak okazało się posypał się prawy wachacz( ten większy), lewy (ten mniejszy), a łączniki stabilizatora wyglądały jak jajo. Nadmienię, iż szarpaki nic nie wykazały( jak zwykle tak bywa),dopiero wymiana zużytych elementów no i oczywiście po wszystkim ustawienie zbieżności i pochylenia kół z tyłu zażegnały mój problemhappy_bmw

udało się zwalczyć ten denerwujący dźwięk;D:D

przyczyną była jak zawsze "pęknięta guma" :D:D, a tak poważnie to z racji wieku osłona przegubu się posypała;/, do przegubu naleciało pełno błota i zatarł się. po wyczyszczeniu,nasmarowaniu i złożeniu na nowej osłonie dźwięk ustał!

przy okazji wymieniłem klocki tył,czujnik zużycia,2xelastyczne przewody hamulcowe,2x tarcze,zestaw montażowy+szczęki i czujnik abs-u ;D