voxu Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Witam Mam 2 sprawy tym razem! Pierwsza to wymiana uszczelniaczy Vanosów Czyli chciałbym się dowiedzieć czy jest to trudna praca jeśli ktoś nigdy w silniku auta nie grzebał (kiedyś skutery rozbierałem co do jednej śrubki ) Czy można coś przestawić, zepsuć? -Jest poradnik jak już zauważyłem, ale chciałbym się zapoznać z opinią kto tego doświadczył. Beisan Systems - Procedures - Double Vanos Procedure Chciałbym za to się zabrać sam, bo mechanik pewnie skasuje kupe kasy bo to czasochłonna praca, a tak to coś podziałam i przy okazji się naucze ! Druga sprawa to auto po odpaleniu na zimnym silniku strasznie się dusi jak mu daje gaz do pełna, dopiero jak osiągnie tam kilkanaście stopni to już normalnie się wkręca. Nie ma żadnych błędów i odpinałem przepływomierz(już na ciepłym silniku) i auto bez niego jedzie w zasadzie gorzej. Filtr paliwa raczej mam drożny bo wymieniałem jakoś w październiku, ciśnienie paliwa też sprawdzałem to z tego co pamiętam było w normie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0_DOMEL Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 masz gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voxu Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Tak mam gaz. Z tym duszeniem na zimnym to mam od kilku dni w zasadzie a na gazie zrobiłem dopiero 6tys km i wczesniej tak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0_DOMEL Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 może być tak że rozjeżdża korekcje długoterminowe i rano źle zapala na benzynie. może też być wilgoć w układnie zapłonowym. stare świece albo nie dobrana ich ciepłota. W sumie to dużo przyczyn może być. a co do vanosa to przy wymianie dobrze by było sprawdzić ustawienie rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 a co do vanosa to przy wymianie dobrze by było sprawdzić ustawienie rozrządu. Dokładnie, na 10 przypadków 7 ma rozjechane ustawienia kątów wałków. Bajer polega na tym że to ekstremalnie precyzyjna robota i jak nie masz oryginalnej matrycy do ustawiania to zapomnij że Ci się uda. Martwisz się że Cię mechanik skasuje dużo? Wierz mi lepiej zapłacić te 700-800zł z częściami i robocizną niż rozbierać to ponownie tylko po to żeby sprawdzić czy masz rozrząd dobrze ustawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 możliwości możliwościami ale sprzęt musi też być jak to 5oul powiada.... a od m54 mamy ogarniętego gościa co wymienia uszczelnienia i ustawia rozrząd nanowo ewentualnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voxu Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Akurat mam M52. Dyziu a znasz jakiegoś specjaliste od tego ? lolol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 nie no jak M52 to nie mamy.... uprzedzę komentarze, głupie pytanie głupia odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek325e46 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 wlasnie sluchaj sie kolegow wyzej bo do nauki i pierwszy raz bez narzedzi to troche trudna robota bardzo latwo mozna cos popieprzyc a i tak bedziesz musial to zawiesc do mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoli Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Cześć. Ja u siebie robiłem vanosa jakieś 2 miesiące temu. Wymiana uszczelniaczy, łańcuch rozrządu vanosa, uszczelki pokrywy zaworów, uszczelka vanosa, ustawienie i testy opóźnień na vanosie. Razem 1.7k (po rabacie) plus moje uszczelki Beisan Systems. Robione we Wro. Tak dla porównania cena z jednego z serwisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 smoli czyli z uszczelkami Beisana wychodzi 2k PLN, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoli Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) 5oul, dokładnie tak. A bez rabatu na robociźnie wyniosłoby mnie ok 200 zł więcej. Dodam, że u mnie były typowe objawy vanosa w M52TU. Czyli dość mocne falowanie obrotów na zimnym silniku przy temp. zew. poniżej 15 stopni. Po regeneracji vanosa objawy ustały od razu, silnik pracuje równo i płynniej wkręca się na obroty. Wcześniej był odczuwalny lekki "kop" powyżej 3k obrotów. Spalanie pozostało bez zmian. Dodam również, iż u mnie po rozebraniu vanosa łańcuch miał luzu ok 5mm przez co opóźnienia na dolocie były zbyt duże. Tak więc polecam również wymianę łańcucha przy okazji uszczelek. Edytowane 10 Lutego 2014 przez smoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 5oul, dokładnie tak.A bez rabatu na robociźnie wyniosłoby mnie ok 200 zł więcej. o kur.. nieźle... 2200zł za vanosa i rozrząd... masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoli Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Niestety jestem taki, że samochód naprawiam sam, lecz jeśli coś mi wyskoczy do naprawy "delikatnego" na czym za bardzo się nie znam, to za pierwszym razem oddaje do serwisu aby ustawili tak jak fabryka dała i nie szczędzę kasy na to. Vanos u mnie poszedł pierwszy raz. Jeśli uszczelniacze znów pójdą to na pewno sam się za nie wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leo Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Smoli to ja robiłem Ci tego vanosa pracując jeszcze w Stando Cena... słono Jak macie problem z vanosami czy czymkolwiek zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko090681 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 :lol:No bialy wilku ,ja czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoli Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 biały_wilk no to ja mogę tylko dodać i potwierdzić, że robota zrobiona bardzo dobrze. Dzięki Kto mi będzie teraz tam furę naprawiał? To mój ulubiony serwis. Jak zmieniłeś lokalizację na inną we Wro to daj namiary na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Biały_wilk zwany Leo. Spokojnie to ta sama persona tylko nick się zmienił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi