Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Jak podłączyć klakson??????

mmaarrcciinn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podłączał już ktoś z was klakson tak prosto z tej wiązki pod fajerą? Odkąd mam tą e36 nie mam trąbika ponieważ poprzedniemu właścicielowi chyba nie chciało sie go podłączyć przy zmianie kiery na RAID, a tak po prostu w końcu bym go chciał mieć. W środku kierownicy nie mam żadnych przewodów, zdjąłem plastik otaczający stacyjkę ale nic nie zdziałałem. Dodam że ten cały ''rysik'' czy jak to tam sie nazywa co jeździ z tyłu kierownicy jest i odchodzi z niego kabelek, ale to wszystko. Po prostu chciałby wiedzieć jak, skąd jaki kolor mają kable które tam w kierownicy powinny być do podłączenia klaksonu? Może ktoś się w to bawił i wie? Bo jeśli nie to będę musiał dać zarobić elektrykowi.

Jaka kierownica? W weekend swoją zdejmowałem (trójkąt z napisem SRS AIRBAG) z tego co pamiętam to wtyczka była 2-kablowa, szeroka dość, chyba jeden kabel brązowy a drugi fioletowy. Kiere będę jeszcze raz zdejmował i poprawiał na ząbkach to zwrócę uwagę na te kable i dokładnie opisze.

Napisałem na górze. Kierownica RAID. Chodzi mi tylko o to jakie i skąd wychodzą kable. Bo gdy zdjąłem te plastiki za nabą to mam tylko ten ślizgacz który się ślizga po tyle kierownicy i kabelek który z niego wychodzi. To wszystko, żadnych innych.

• 3 tygodnie później...

Ten rysik, to bolec stykowy, on powinien dotykać takiego ślizgu która jest na tyłach taśmy kierownicy. W ten sposób przekazywana jest masa na koło kierownicy (w starszych wersjach, bo po lifcie w e36, masa została przeniesiona już na taśmę bezpośrednio). W kierownicy powinien być od tego ślizgu pociągnięty kabelek bodajże brązowy i przykręcony powinien być do samego koła. Tyle teorii.

Sygnał klaksonu podaje przewód niebieski, a masę brązowy. Zwierajac te dwa kable, zatrąbi Ci auto.