Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Wymiana uszczelniaczy zaworów lub pierścienie e39 M52B20 kilka pytań

Pecet

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w szoku po tym co piszesz,bo nasłuchałem się i naczytałem,że minerala się nie leje do auta z vanosem.

Nawet na żadnej stronie z doborem oleju do Bmw - mineralnego nie spotkałem...

Nawet do nowych aut w salonie nie słyszałem aby nalewali gdziekolwiek minerala chyba,że robią to w fabryce,a potem zmieniają na syntetyk...

Ale to tego minerala lejesz na krótki okres. Robisz 100km na nim. Zlewasz, jeszcze raz na ileś tam wlewasz, znowu zlewasz i wtedy właściwy syntetyk.

Nie jestem pewien czy ten drugi raz jest konieczny, ale to już niech Leo mnie poprawi i poda przy okazji interwaly tych wymian. ;)

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

Dobrze zgodzę się jeśli podasz mi choć jeden argument DLACZEGO nie zaleca sie minerala do vanosa (na czas docierania) i pokaż mi gdzie piszą w jakiej kolwiek dokumentacji o remoncie i docieraniu silnika ;)

W bmw kupuje sie nowe silniki z kartonika (tak działa polityka BMW)

Nie myl proszę docierania silnika z jazda na oleju mineralnym bo w tym wypadku jest to zabronione (nawet jazda na półsyntetyku jest niedozwolona) i bierze się to z precyzją działania vanosa (jego szybkością i precyzją w ustawianiu) małe dysze z natrysku na denko tłoka i panewki któe lubieją sie obrócić na najlepszym syntetyku

Wchodzimy tu na drażliwy temat o olejach. W sumie każdy ma rację, mineralny jest kiepskim olejem ale przez te kilka set km nic się nie stanie. Najważniejsze to aby mineralny nie był w silniku podczas niskich temperatur, w -15st robi się jak miód, oraz żeby za długo na nim nie jeździć po ok 3 tyś km czarnieje i strasznie usyfia silnik. Ale to wszyscy oczywiście wiedzą ;)

Leo tak jak mówisz jak autko wyjedzie z fabryki to ma cylindry, tłoki i pierścienie spasowane na żyletę, po 200 tyś km silnik już ma trochę wystrugane materiału i kapitalny remont rządzi się swoimi prawami.

Wszystko się zgadza tylko ja piszę o docieraniu silnika na odpowiednim oleju a nie o jeżdżeniu na mineralnym na codzień :) (tego powinni wręcz zakazać)

Olej mineralny dobry jest do rometa a nie do bmw ;)

Mineralny lejemy tylko po ty aby przyspieszyc i polepszyc procedure docierania po nic innego :)