Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Ciekawe miejsca Wrocław-Dolnyśląsk

voxu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie. Chciałbym się zapytać czy zna ktoś może jakieś fajne miejsce we Wrocławiu albo okolice, nawet dolnyśląsk cały, gdzie można by było pojechać ze swoją kobitką spędzić czas, coś zobaczyć :)? Ma ktoś jakieś pomysły?

Dodam że z Wrocławia nie jestem, więc tak zza bardzo go też nie ogarniam :4:

Pozdro

Podepnę się pod temat :D Czasem sie trafi wolny weekend to by się gdzieś wyskoczyło w pobliże. Wiem że jest zamek w Książu? Ale to już okolice Wałbrzycha. W bliskiej okolicy ponoć jakaś wysoka wieża widokowa. Oczywiście Ślęża (ponoć fajnie, aczkolwiek ja praktycznie z gór jestem to to może nie zrobić na mnie większego wrażenia ;) ).

Ale niech się "miejscowi" wypowiedzą :D

Północno-wschodnie Rewiry Wrocławia: Zamek na wodzie w Wojnowicach- fajny choć teraz szuka nowego gospodarza. Pałac w Lubiążu- sporo impres plenerowych, trzeba śledzić stronę Wołowskiego Ośrodka Kultury. Port na odrze w Urazie- można wynająć łódkę lub zjeść śmierdzącą rybe z Odry przy piwie.

Zamków jest sporo : Atrakcje turystyczne Dolny Śląsk

Latem polecam pojechać na zamek Czocha można tam się poplażować jest gdzie :)

Wiosną na Książ albo Chojnik jest gdzie pochodzić i piękne widoki dookoła zamku jak ktoś lubi albo robi foty :)

Jeśli chodzi o czystą wodę latem to polecam zalew Mietków czysta woda,cisza i spokój.

Z Wrocka macie bliżej niż z Legnicy.

gdyby ktoś wybierał się w tereny Jeleniej Góry to polecam zamek czocha

zamek na skale otoczony jeziorem ,z tajnymi przejściami , łóżkiem z zapadnią ,podziemiami itp.

w nim nakręcono m.in. komedię „Gdzie jest generał” czy film „Wiedźmin”. Był wykorzystywany także w scenach do serialu „Tajemnica twierdzy szyfrów”.

Okolice Jawora, Wąwóz Myśliborski we wsi Myślibórz jest gdzie pospacerować na łonie natury jest tam też takie małe muzeum ptaków i bar Kaskada w którym jest rewelacyjne domowe jedzenie i kilka pokoi do wynajęcia. Złotoryja i Wilcza Góra oraz historia płukania złota w tej okolicy, niedaleko jest też pałacyk w miejscowości Grobla. Jaworzyna Śląska i muzeum kolejowe stare parowozy i tym podobne;) Jelenia Góra i okolice: zapora i elektrownia wodna na Bobrze, Szklarska Poręba park krajobrazowy i piękne wodospady Komieńczyk, Szklarka.

Karpacz to wiadomo Śnieżka no i świątynia Wang - drewniana zbudowana bez użycia gwoździ w mieście Vang w Norwegii na przełomie XII i XIII wieku a w połowie XIX wieku przetransportowana do Karpacza odbudowana i nieco przebudowana. Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę

• 1 miesiąc temu...
Na ślęży byłem i w sumie atrakcji tam raczej nie ma, tym zamkiem w książu mnie zaintrygowałeś będę musiał się temu bardziej przyjrzeć :-P

Byłem i polecam Książ, jak trafisz na kumatego przewodnika który sam sie interesuje tym zamkiem a nie tylko mówi co musi, to dowiesz sie o tajemnicy bursztynowej komnaty, albo o pociągu pod zamkiem :lol: z tego co pamietam to wieża widokowa na szczycie zamku byla czynna od 1go kwietnia, ale zawsze warto zapytać pana ochroniarza który ma klucze jeśli bedziesz tam wcześniej :D

Tama w Zagórzu Śląski (zburzyli wodniak, powstaje tam nowy bar i chyba domki), Polanka obok wjazdu na Sowe (miejsce startu odcinka testowego Rajdu Świdnickiego), Walimskie sztolnie i uliczka w której auto jedzie pod górke mimo ,że stoi w dół, Książ oczywiście, Domanice tama, wjazd od miasta na ławeczki i sielanke.

Jeżeli nie byłeś w Książu, to warto! Natomiast jeżeli byłeś to polecam nocne zwiedzanie zamku! Bardzo fajnie zorganizowana, klimatyczna i wykraczająca poza standardowe szlaki, wycieczka po zamku w ciemnościach ze strasznymi atrakcjami ;] Mnie i dziewczynie, bardzo się podobało! :) Tylko trzeba rezerwować wcześniej bilety!

Ja jeszcze podsunąłbym twierdzę Kłodzko, i kopalnię Złoty Stok! ;]