hall Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witam Szukam odpowiedzi na pytanie dotyczące punktu 4 (Rezonator) na załączonym obrazku w jakim celu oraz co powoduje przedstawiony element . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Rezonator wywołuje efekt rezonansu napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie,a nie w sposób ciągły struga powietrza ma charakter fali,przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska czyli przy pewnych obrotach,ma za zadanie wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności,zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego. Rezonator również znajduję się w układach wydechowych. BMW opatentowało w silnikach nowej generacji system dolotu powietrza DISA,który się opiera na doprowadzeniu powietrza do określonego rezonowania.Zbadali,że wówczas powietrze swobodniej przepływa,a nawet odrobinę się zagęszcza. Mam nadzieję,że chociaż trochę oświeciłem bmw_1 Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hall Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Dzięki naprawdę pomogły informacje które dodałeś uklon_bmw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Nie mów,że chciałeś rezonator wywalić ? Może przerabiasz dolot albo upychasz jakiś intercooler i przeszkadza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hall Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Właściwie to dopiero co kupiłem oryginalną obudowę filtra bo mam stożek i tak mnie zżerała ciekawość. Zobaczymy czy jakaś różnica będzie w pracy silnika . Jak to mówią co oryginał to oryginał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Tylko nie zapomnij skasować adaptacji przepływomierza na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi