Jaro Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Jak w temacie, czy ktoś miał z tym styczność, a może ktoś dawał swój aku do regeneracji? Pytam, bo jest u nas punkt firmy zajmującej się regeneracją akumulatorów i zastanawiam się żeby odświeżyć swój z bmki i busa bo są jeszcze ori. Koszt to w przypadku 90ah około 180zł. Dają niby rok gwarancji. Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko090681 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 nie wiem na czym polega regeneracja aku ale nie widzi mi się taka operacja -to jest bateria ,bateria sie kończy to sie ją wywala :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzAkSs Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 100ah za 180zł moj stary kupował zamiennik robiony na bazie Varty heh jak dobrze pamietam i tez rok gwarancji wiec gdzie sens gdzie logika kupno trwa 5 min hehe a ta niby regeneracja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 No dlatego pytam, bo i ten i ten mają po 10 lat. Są ori i pomimo mrozów nadal kręcą jak należy, ale jako, że otwarło się coś takiego i szwagier mi zagadnął na ten temat to się chciałem zorientować Jeżeli jest ktoś kto robił to proszę wypowiedzieć się w temacie. A tutaj link do firmy... Regeneracja akumulatorów, baterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Cyba bym sobie to Jaro odpuścił lepiej chyba kupić nowy i mieć na lata spokój. Wysłano z Sony S za pomocą TapaTalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) To co ta i wiele innych jej podobnych firm zajmujących się regeneracją aku i baterii to po prostu płukanie i odsiarczanie akumulatorów. Nie każdy aku się do tego nadaje ale zdecydowanie znacznej większości można przywrócić sprawność w co najmniej 50%. Mój aku akurat już się do tego nie nadawał - przywróciłem mu może 20 - 30% sprawności ale zostawiłem go na czarną godzinę jako "dokładkę". Jak wiadomo nasze akumulatory w autach są kwasowo-ołowiowe, w wyniku procesów jakie zachodzą wewnątrz każdej celi (nie będę się rozpisywał co i jak) atomy siarki wytrącają się z elektrolitu i wnikają do płyt w celach, a z elektrolitu robi się mocno rozcieńczony kwas a w skrajnych sytuacjach woda - to tak w ogólnym skrócie. Mamy w tedy "ołowiany złom" . Tchnięcie nowego życia w taki złom to płukanie każdej celi wodą destylowaną by wypłukać resztki elektrolitu i mułu jaki się osadził na dnie i ponowne kilkukrotne ładowanie, przeplatane z płukaniem mająca na celu "wyrzucenie" atomów siarki z płyt które tam się osadziły. I to cała filozofia z rzekomą regeneracją (reenergetyzacją) aku. Prawidłowa regeneracja to wymiana płyt i elektrolitu na nowe, czyli prawie nowy aku. Jeżeli mamy możliwość zmierzenia gęstości elektrolitu w każdej celi, to najlepsze efekty "reenergetyzacji" da taki aku w którym wszystkie cele zachowują się podobnie, czyli jest jednakowe zasiarczenie (spadek gęstości elektrolitu). Na ul.Długiej we Wrocku (koło OBI) jest fajny zakład zajmujący się aku i można u nich zostawić swój stary aku i za dopłatą kupić z gwarancją np. BOSCH'a 90Ah za (o ile dobrze pamiętam) 180zł (oczywiście reenergetyzowany). Chyba też oferują reenergetyzację (naprawę) aku klienta. P.S. A tak nawiasem - jeżeli planujesz jeszcze kilka lat jeździć swoim bmw_0 to lepiej kup nowy aku. Reenergetyzacja to przedłużenie agonii o jakieś 2 - 3 lata. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez pidey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Pidey ma racje lepiej nowy a co do regeneracji to robi się to na przykład do wózków widłowych czy systemowych jak się nie mylę robota 12000-15000 zł i 3 lata pojeździ ale już nie będzie miał tej trwałości co nowy a nowa kosztuję 80000 zł więc wiele zakładów na to idzie (wiem bo zajmowałem się tym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 To co ta i wiele innych jej podobnych firm zajmujących się regeneracją aku i baterii to po prostu płukanie i odsiarczanie akumulatorów.Nie każdy aku się do tego nadaje ale zdecydowanie znacznej większości można przywrócić sprawność w co najmniej 50%. Mój aku akurat już się do tego nie nadawał - przywróciłem mu może 20 - 30% sprawności ale zostawiłem go na czarną godzinę jako "dokładkę". Jak wiadomo nasze akumulatory w autach są kwasowo-ołowiowe, w wyniku procesów jakie zachodzą wewnątrz każdej celi (nie będę się rozpisywał co i jak) atomy siarki wytrącają się z elektrolitu i wnikają do płyt w celach, a z elektrolitu robi się mocno rozcieńczony kwas a w skrajnych sytuacjach woda - to tak w ogólnym skrócie. Mamy w tedy "ołowiany złom" . Tchnięcie nowego życia w taki złom to płukanie każdej celi wodą destylowaną by wypłukać resztki elektrolitu i mułu jaki się osadził na dnie i ponowne kilkukrotne ładowanie, przeplatane z płukaniem mająca na celu "wyrzucenie" atomów siarki z płyt które tam się osadziły. I to cała filozofia z rzekomą regeneracją (reenergetyzacją) aku. Prawidłowa regeneracja to wymiana płyt i elektrolitu na nowe, czyli prawie nowy aku. Jeżeli mamy możliwość zmierzenia gęstości elektrolitu w każdej celi, to najlepsze efekty "reenergetyzacji" da taki aku w którym wszystkie cele zachowują się podobnie, czyli jest jednakowe zasiarczenie (spadek gęstości elektrolitu). Na ul.Długiej we Wrocku (koło OBI) jest fajny zakład zajmujący się aku i można u nich zostawić swój stary aku i za dopłatą kupić z gwarancją np. BOSCH'a 90Ah za (o ile dobrze pamiętam) 180zł (oczywiście reenergetyzowany). Chyba też oferują reenergetyzację (naprawę) aku klienta. P.S. A tak nawiasem - jeżeli planujesz jeszcze kilka lat jeździć swoim bmw_0 to lepiej kup nowy aku. Reenergetyzacja to przedłużenie agonii o jakieś 2 - 3 lata. Dzięki za rzeczową odpowiedź. Mój aku narazie jest ok, a pytam na przyszłość Furakiem napewno polatam parę lat, a więc jak aku wyzionie ducha to wtedy podejmę decyzję - nowy czy regeneracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jaro kup sobie ładowarkę akumulatorową mikroprocesorową-polecam Ctek mxs 5.0 i regenerację będziesz sobie robił sam raz na rok. Jeżeli akumulatory kręcą to warto zainwestować w taką ładowarkę. Moja ładowarka dzwignęła mi akumulator który miał 3V(leżał na działce). Nie oddawaj na regeneracje bo wywalisz siano niepotrzebnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 posiadałem kiedyś przez rok aku regenerowane ori BMW , miałem je w e34 radio mogło grać cały dzień a miałem dość sprzęt.. nie , miałem żadnych problemów zimą.... jeśli jest zregenerowany dobrze to bedziesz zadowolony... połowa ceny nowego aku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 i regenerację będziesz sobie robił sam raz na rok. Ale masz jakąś sprawdzoną instrukcję, czy po prostu normalne ładowanie tym sprzętem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Aku 10 lat i chcesz regenerować? No chyba że na zapas i nie do jazdy na co dzień. Akumulator powinno się zmieniać co 4-5 lat, niezależnie od jego mocy przerobowych. Zrób jak uważasz, ale na Twoim miejscu porozglądałbym się za nowym akumulatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Przypomnę kolejny raz że mój aku jeszcze daje radę orientuję się bo chciałbym przedłużyć jego żywota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Powiem szczerze, że słyszałem o takich zabiegach, ale jak zwykle opinie są podzielone. Ja jednak nie ryzykowałbym wywalania kasy na darmo, a gwarancja pomimo, że jest nie daje na prawdę nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jaro ta ładowarka robi to co inni w temacie regeneracji ale pilnuje przy tym czasu,napięć i prądów, Odsiarczanie prowadzi za każdym ładowaniem a regeneracje w dużym skrócie poprzez czasowe zgazowanie elektrolitu w celu jego przemieszania. Przy tej ładowarce nie odpadnie masa czynna wiec unika sie ryzyka zwarcia celi. Jest poprostu opcja w menu którą ustawiasz i dochodzi krok regeneracyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Dzięki Dziki. Ładowara zakupiona 8). W sumie i tak nie mam żadnego prostownika, to napewno się przyda. Wydaje mi się, że temat został wyczerpany. Dzięki za wszelkie komentarze. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Chyba lepiej kupić świeży aku niż bawić się w regeneracje.Przecież oni nie otwierają aku aby sprawdzić stan płytek więc taki zabieg to tylko zarobek dla firmy.Mogą co jedynie wymienić elektrolit na nowy jeśli aku jest odkręcany.Jeśli jest bezobsługowy jak większość nowych to jak oni go "regenerują" ? nie ma takiej opcji bo on ma tylko zaworek aby z niego ciśnienie wychodziło i tyle. Jak masz odkręcane kurki to możesz wylać wszystko z niego zalać destylowanej wody by wypłukać poruszać lekko wylać i zalać świeżym elektrolitem,potem wolne ładowanie jedną dobę najlepiej prostownikiem o małym prądzie 4A będzie dobrze i może posłuży jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Jaro podziel się spostrzeżeniem, jak tam stan akumulatorka po samoobsługowej konserwacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Nie ma problemu. Ładowarka przyszła dzisiaj. Na weekend wyjeżdżam, ale po weekendzie sprawdzimy na kończącym się aku mojego szwagra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi