Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

PROBLEM Z ELEKTRYKĄ CUPE E36

d.kruku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem z moim bmw

Mianowicie problem polega na tym że podczas jazdy licznik nagle gaśnie i nic nie działa tylko podświetlenie świeci i na obc cyfry robią się strasznie mocno czerwone jak by były podwójnie podświetlone

Po jakimś czasie licznik zaczyna działać obc przygasa i wszystko jest ok

Zdarza się to bardzo czesto sprawdzałem wszystkie bezpieczniki przekażniki wtyczkę obc wtyczkę panela climatronika i nic odłączałem nawet akumulator

Jeśli ktoś miał styczność z czymś takim lub to przeżył to proszę o jakąś radę bo mi już skończyły się pomysły

Z góry dziękuję za wszelkie porady

kolego temat już był przerabiany kilkakrotnie nic nie kombinuj i nie szukaj wymiana zegarów tylko ci pozostaje :) szukaj zegary z takim samym numerem katalogowym najlepiej bo czasami nawet od tej samej wersji silnikowej nie bedzie działać koszty nie dużo a spokój ducha wróci :) jeżeli masz możliwość to najpierw sobie podmień zegary ale w 99% przypadków to pomaga

a to nie bedzie potencjometr od rozjaśniania i ściemniania podswietlania zegarów ??:)

jak nic nie działa to potencjometr co ma do tego ?? chyba że tylko podświetlenie nie działa :)

ja zrozumiałem że klękają zegary i po czasie wstają jeżeli tak jest to wymiana zegarów kompletnych wchodzi w grę

Ja bym się zgodził z Mariuszem13. Wymiana zegarów tylko pomoże. OBC gaśnie ponieważ zegary się rozłączają. Tak samo jak przekręcisz kluczyk na raz, świecą jasno i potem po odpaleniu i zapaleniu świateł przygasają. A u Ciebie zegary padły coś gdzieś nie świta i nie warto się w tym grzebać.

przerabiałem ten temat na sobie jest taka przypadłość tych naszych zegarów że potrafią zdechnąć na początku objawia się to dość rzadko po czasie coraz częściej i na dłużej szukałem czy ktoś się zagłębiał w elektronikę tych zegarów by rozkminić co dokładnie jest przyczyną ale ze względu że koszt takich zegarów jest stosunkowo niski to nikt nie podjął się zabawy z tym