marek05 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Ktoś może pomoże?! Wsiadłem dzisiaj do auta 525d kombi e-39 2000r, odpalam i jadę a tam komp ze wskazaniem możliwej ilości pokonania kilometrów szaleje, pokazując raz 38 a raz 180 km do przejechania/ wskazówka prędkościomierza stoi/wskazówka ekonomizera ani drgnie, tylko obrotomierz działa. Na dodatek na stałe pali się kontrolka - żółta ABS i trójkąt (po środku) z wykrzyknikiem. Licznik kilometrów dziennych i ogólnych stoi w miejscu. Po pewnym czasie na komputerze pojawiła się magiczna liczba 85 kilometrów do przejechania na pozostałym paliwie i tak została!Wszystko inne działa, auto jedzie, nic nie słychać - tylko te objawy. Nadmienię że kilka dni temu wymieniałem, w warsztacie klocki-przód i tył wraz z tarczami. drążek-krótki przód i tłumik drgań. Czy to możliwe aby przy tych wymianach mechanik coś pokręcił, co by spowodowało obecne dolegliwości? Jeśli nie to co to może być? Może to jakaś błachostka, a może - lepiej nie myśleć! Zorientowanych proszę o pomoc, za którą bardzo dziękuję! Pozdrawiam śmigiełka Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IeS Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Witam, jeździłem trochę E39 i ten komputerek oblicza prawdopodobieństwo spalania oparte na spalaniu chwilowym tj. jeśli depniesz to komp. obliczy na dany moment, że na paliwie które masz w baku przejedziesz mniej niż przy jeździe spokojnej (ale rozbieżności faktycznie masz zbyt duże) ale to, że komp. zatrzymał później wartość na 85 km znaczy, że padła elektronika. Jeśli masz padnięty prędkościomierz i ekonomizer to albo wina zegarów albo przewodów idących od mostu napędowego. Łączyłb ym to z komputerem spalania więc stawiam na elektronikę (nowe zegarki?). Kontrolka ABS informuje, że coś jest nie tak z układem więc albo coś namieszali przy wymianie (może źle podpieli kostkę) albo coś padło. Trzeba podnieść auto i sprawdzić. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryniek100 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 a ja bym sprawdzil najpierw czujnik predkosci i kable idace do niego.kontrolka z trojkacikiem jest kontrolka trakcji(ASC) ,jest polaczona z abs-em,jak bedzie usterka w asc lub w abs-ie to oba systemy przestaja dzialac(tu bym stawial na czujnik abs-u) Jesli zepsulo sie wszystko naraz to czujnik predkosci,on jak walnie to nie dziala przebieg,predkosc,ekonomizer i komp.pokladowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Ja mam problem podobny ze swoim DSC w E46. Po naprawie auta świeci się cały czas kontrolka DSC mimo że ABS działa gdyż sprawdzałem na sliskiej nawierzchni.Czy kable od czujnika zuzycia klocków mogą mieć coś z tum wspólnego ? Były zerwane i nie wiem czy dobrze je połączylem, ale kontrolka klocków zgasła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryniek100 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 kable od klockow nie maja z DSC nic wspolnego,najlepiej pojedz na komputer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Witam,jeździłem trochę E39 i ten komputerek oblicza prawdopodobieństwo spalania oparte na spalaniu chwilowym tj. jeśli depniesz to komp. obliczy na dany moment, że na paliwie które masz w baku przejedziesz mniej niż przy jeździe spokojnej Pozdr. chyba nie masz racji. zasięg jest obliczany ze średniego spalania a nie chwilowego. tak w każdym bądź razie jest u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki730i Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 w e39 niema czujnika predkosci w moscie:) e34 i e32 to byly ostatnie auta z czujnikami predkosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackHorse Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Czujnik Abs przy któryms z kół, na kompie powinno wyjsc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi