Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Chomikuj Pl czyli wychoduj przyjaznego chomika.

SoulRea

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkim dobrze znany pewnie portal, rejestrujesz się wysyłasz sms lub z konta przelew i możesz pobierać co chcesz i ile chcesz.

Proste prawda??

Jesteśmy zachęcani do upladu przez reklamy maile a nawet droga SmS.

OK do rzeczy.

1. Wezwanie na komendę Dolna Wilda - przynosi Listonosz.

2. Czytamy wezwanie data wstawienia + podkreślone " w charakterze świadka"

3. Wstawiam się w wyznaczonym terminie.

i.

Dowiaduje się ze : :D:(

Ze konto z którego korzystam od kilkunastu lat i materiały które się na nim znajdują lamią Polskie prawo , a mianowicie jestem przestępca gospodarczym , gdyż udostępniam pliki pirackie. W istocie znajdowało się na moim koncie kilka GB muzyki , które jeszcze dwa lata temu wysyłałem wraz z Zuza5 na ten portal a to tylko dlatego by wykonać kopie zapasową jej uzbieranej przez lata dyskografii.

Po 2 latach okazały plikami chronionymi i zostały wykorzystane do przestępstwa.

Rozumiem zarzut rozpowszechniania pirackiego oprogramowania i ponoszenia korzyści z takowych udostępnień. Jednakże jedyną strona , która uzyskiwała dochody za sprzedasz danych jest strona portalu Chomikuj.pl.

W każdym razie udało mi się wmieszać w aferę całkiem tego nie świadom jak się to będzie toczyło napisze na pewno nie tylko na tym forum.

Ale pragnę ostrzec was wszystkich jeśli posiadacie tam konta. Lub macie na nich jakieś dane czy to MP3, kopie programów , które są chronione prawami autorskimi, kopie nawigacji itd usuńcie to z tego konta jeśli nie chcecie się nabawić problemow.

Chomikuj posiada celowo serwery za granicami Polski i tym samym nie narusza naszego prawa i nie ponosi żadnych odpowiedzialności choć jako jedyny bierze kasę za wysyłane pliki od siebie, niestety winnymi naszego Państwa ktoś musi być i są to posiadacze kont.

Czytając artykuły i problemy ludzi , których dostąpił zaszczyt być ukaranym przez organy ścigania za to samo, doprowadziło mnie do załamki. Kary jakie się sypia wąchają się od 1 000 do 300 000.

Wiec chyba się wstrzymam z kupnem BMW na najbliższe 5-10 lat.

C.D.N.

Hm. (Jeszcze) prawnikiem nie jestem ale czy na pewno można Ci postawić zarzut rozpowszechniania plików? Czy ktoś je pobierał od Ciebie czy służyły tylko jako Twój backup?

Czytałem co nieco i wiem, że pobieranie samo w sobie nie jest nielegalne. Zabronione jest udostępnianie treści. Czyli pobieranie z warezów jest ok, ale pobieranie z torrentów już nie bo pobierając jednocześnie udostępniasz treści innym "zasysającym".

Może powinieneś swojego chomika jakoś zastrzec albo zahasłować aby dostęp do treści tam umieszczanych miała tylko Twoja osoba? W tej chwili to już raczej za późno, skoro Cię wyłapali...

Sprawdź czy komuś udostępniłeś tą muzykę - może jest jakaś statystyka pobrań

Dotarli po IP. No niestety jak pisałem kiedyś tam coś moja była wysłała i tak to leżało zapomniałem o tym na śmierć. I masz ci babo placek. Moje konto było niczym w porównaniu do tych co istnieją do tej pory. W sumie znajdowało sie na nim trochę MP3 i nic poza tym, staram sie nie trzymać ani na kompie ani w innych miejscach programów pirackich. Fakt jest taki ze o ***anym chomiku zapomniałem.

mam znajomego ktory mial "przerobiona" konsole ps3,

ktoregos pieknego dnia do drzwi zapukala policja,

powiedziala ze firma SONY EUROPE wniosla przeciwko niemu pozew, zabrali konsole, jego na komende, po kilku tygodniach do sadu

okazalo sie ze jest Winny :D

kara pieniezna + odsiadka w zawiasach + kurator przez piec lat ;)

chlopak spokojny jak malo kto, w papierach nasrane - niby sie nalezalo, ale potraktowali go jakby Sejm chcial wysadzic

• 7 miesięcy temu...