Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Pierwsza pomoc przedmedyczna

Zgibniew

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam to forum już kilka miesięcy, ale jeszcze nie natknąłem się na temat związany z pierwszą pomocą. Utworzyłem ten temat i będę wrzucał różne sposoby udzielania pomocy, wszystko co da się znaleźć w sieci. Nie jestem ratownikiem, ani nie skończyłem żadnego kursu więc wypowiedzi Tych co takie kursy pokończyli są wskazane. Na początek zamieszczam to: szkolnastrona - Szkoła Podstawowa nr 6 im. Mikołaja Kopernika w Zduńskiej Woli - Pierwsza pomoc przedmedyczna (materiały wideo, gra) Jak poznajduję jakieś inne ciekawe materiały to będę je na bieżąco wklejał. Jak znajdę czas to podskoczę do działu BHP w mojej firmie i poproszę o jakieś profesjonalne materiały (zawsze mówią, że służą pomocą więc zobaczymy czy są słowni). Pierwsza pomoc ? Wikipedia, wolna encyklopedia Resuscytacja krążeniowo-oddechowa ? Wikipedia, wolna encyklopedia KRWOTOKI ORAZ ICH TAMOWANIE - Człowiek - Biologia - Bryk.pl Pierwsza pomoc w oparzeniach - Medonet.pl Wtorek 21.01.2014. Obiecałem, że postaram się o materiały, to się postarałem. Zamieszczam je na moim chomiku Pierwsza pomoc - Dunczyk4444 - Chomikuj.pl jednak zabezpieczyłem wszystko hasłem. Ostatnio na forum o chomiku zrobiło się głośno dzięki kol. SoulRea http://www.maxbimmer.pl/f19/chomikuj-pl-czyli-wychoduj-przyjaznego-chomika-24264/ więc zabezpieczyłem wszystkie moje chomiki tymże hasłem. Jeśli byłby ktoś zainteresowany pisać na pw. to powiem co trzeba wpisać (aż się boję tego chomika:shock:).

Edytowane przez Zgibniew
  • Lubię 3

Najwazniejsze to sprobowac sie opanowac zwlaszcza przy ostrych wypadkach bo widoki nie sa za wesole a potem to juz czysta wiedza.

W prawie kazdym przypadku sprawdza sie ulozenie w pozycji bezpiecznej(jezeli poszkodowany jest przytomny)

A jak nie to resyscutacja i nieobawiajcie sie kiedy przypadkiem zlamiecie zebra poszkodowanemu.

Sytuacje sa czasem nerwowe ale grunt to zimna krew nawet jezeli to ktos z rodziny jest poszkodowany.

Mialem juz kilka przypadkow w ktorych udzielalem pomocy.

Resuscytacja kolezanki (brala jakies leki co nie wolno mieszac z alkoholem).

Resuscytacja kolegi brata(jechalismy autem,je prowadzilem a kolega z tylu sie "zatrzymal" a siedzacy kolo niego jego brat tak sie zestresowal ze musialem zatrzymac auto,wyciagnac kolege z auta na chodnik i sam podjac akcje bo jego brat stal jak wryty.Akcja niedaleko DYKI i Autolivu w J-L-Naszczescie w pore podjechali strazacy z pobliskiej jednostki i przejeli kolege bo po 15 minutach bylem skonany(wczesniej nie sadzilem ze takie to wyczerpujace).

Kolejny raz przy wypadku w Strzelcach opolskich(w rowie rozbite autko a w nim facet z jelitami na wierzchu-nakrylem mu jelita szmata zwilzona woda mineralna bo parowal jak cholera a byla goraca noc lipcowa)-gosc byl przytomny wiecpodtrzymywalem go na duchu do przyjazdu wezwanej karetki-nikt inny sie nie zatrzymal do tego zdarzeenia(zwalniali i patrzyli).

Kolejny raz to przez telefon instruowalem moja wtedy dziewczyne co ma robic jak jej chrzesniak spadl ze schodow bo znow mame jego tak "sparalizowalo ze krzyczala "alenic nie robila.

Po tym zdarzeniu poopowiadalem Magdzie co i jak i sama sobie poszla na kurs pomocy przedmedycznej.

Takze Opanowanie i jeszcze raz opanowanie

Tak,aczkolwiek pełna resuscytacja (30/2) daje większe szanse.

Owszem daje 5% większych szans ( tak przynajmniej uczyli mnie)... pomoc przed medyczną robiłem już kilka razy w życiu, na różnych kursach, w ŻW i w różnych szkołach- aktualnie robię C+E, kompetencje zawodowe i certyfikat ...

najważniejsze tak jak pisał Dziki - zimna krew, dwa głębokie wdechy i działamy -> wiem bo podobnie miałem już kilka akcji w życiu.

I tak jak uczą...

ZAWSZE udzielamy pomocy tak jak umiemy- jak nie umiesz nic to dzwoń pod 112, trzymaj kogoś za rękę/ obserwuj czy się nie dusi - cokolwiek... nic Ci nie grozi za to, że udzielisz pomocy medycznej w zły sposób ( noo chyba, że skaczesz nogami po gościu, bo myslałeś że tak bedzie ok). W każdym razie w Polsce nie udzielenie żadnej pomocy może być karane.

Po 1 i najważniejsze !

Musicie zadbać o swoje bezpieczeństwo tj zatrzymujecie się w bezpiecznym miejscu, kamizelka, sprawdzacie okolice ( rzut okiem) czy np podczas udzielania pomocy ktoś Was nie zaatakuje/ nie rozjedzie itd

Po 2

Jeżeli delikwent jest przytomny - robicie rozeznanie i zatrzymujecie go do przyjazdu pogotowia

Jeżeli widać, że jest strasznie/ że są mocno ranni... A) jeżeli jest ktoś w pobliżu Was ( ew. tłum gapiów) wybieracie wzrokiem jednego i krzyczysz ( ale grzecznie) np. " słuchaj chodź tutaj pomożesz mi" jeżeli nikogo nie widać głośno "POMOCY" . WAŻNA uwaga do tłumu nie krzyczymy pomocy bo pewnie każdy pomyśli że to nie do niego... dlatego wskazujemy ręką i patrzymy na jedną osobę " chodź tutaj- pomożesz"

W tym samym czasie wybieramy 112 i głośno mówiący albo dajemy drugiej osobie tel i klękamy do leżącego "zatrzymanego" ( mamy tylko 4.5 min- później nieodwracalnie obumierają komórki mózgowe).

Jeżeli ktoś jest zamknięty w aucie, ale przytomny to zabezpieczamy miejsce zdarzenia. Jeżeli w aucie jest osoba bez akcji życiowych ( tj brak oddechu) musimy sobie radzić na tyle na ile bedzie to możliwe...rozkładamy fotel, wyjmujemy z auta itd

Po 3

Przystępując do leżącego gościa upewniamy się, że nic nie ma w buzi/ rozpinamy ciuchy/ przykładamy policzek do jego buzi jednocześnie obserwując mostek- jeżeli nie oddycha to najważniejsze jest "pompowanie" jak ktoś będzie miał siły i nie będzie się brzydził ( krew - trzeba uważać, wymioty, śluz itp) robi 2 wdechy. Akcje prowadzimy aż do przyjazdu lekarza -> może uda się że ktoś Was zmieni...

WAŻNE

U małego dziecka akcje zaczynamy od 5 wdechów ratowniczych dopiero wtedy uciskamy ( nie ma tak dużych rezerw tlenu co dorosły)

dziecko w wieku przedszkolnym jedną ręką, dziecko poniżej 1/1,5 roku dwoma palcami

reszte ważnych szczegółów poznacie na jakiś kursach- Powodzenia i nie bać się!

P.S

Pozycja boczna ustalona to pozycja bezpieczna - nie musicie pamiętać która noga ma być zgięta czy na jaką rękę ma mieć pod głową w stresie- jeżeli gość oddycha a jest nie przytomny możecie klęknąc za jego plecami i prztymać go na boku podpierając głowę- ma być bezpiecznie

• Lubię 3

Obiecałem, że postaram się o materiały, to się postarałem. Zamieszczam je na moim chomiku Pierwsza pomoc - Dunczyk4444 - Chomikuj.pl jednak zabezpieczyłem wszystko hasłem. Ostatnio na forum o chomiku zrobiło się głośno dzięki kol. SoulRea http://www.maxbimmer.pl/f19/chomikuj-pl-czyli-wychoduj-przyjaznego-chomika-24264/ więc zabezpieczyłem wszystkie moje chomiki tymże hasłem.

Jeśli byłby ktoś zainteresowany pisać na pw. to powiem co trzeba wpisać (aż się boję tego chomika:shock:).

Edytowane przez Zgibniew

• 7 miesięcy temu...

Mam nadzieję, że administracja forum mnie nie zbanuje za nieedytowanie tego posta. Jednak uważam, że świadomość jest w tym wypadku ważniejsza.

Wypadek może zdarzyć się wszędzie. Nikt nie jest w stanie przewidzieć, kiedy i w jakich okolicznościach stanie się nagle jedyną osobą, która może udzielić pomocy poszkodowanemu

Pierwsza pomoc to szybkie i zorganizowane działanie, prowadzone zwykle na miejscu nieszczęśliwego wypadku, w celu ratowania życia, przed przybyciem wykwalifikowanej kadry medycznej. Bardzo często od tego, jak sprawnie i kompetentnie będą wykonane te czynności, zależy życie poszkodowanego.

pierwsza-pomoc-w-naglych-wypadkach.jpg

[h=2]Co to jest stan zagrożenia życia? [/h]

Do urazów zagrażających życiu zaliczane są:

- zadławienia

- zranienia

- krwotoki

- złamania

- zwichnięcia

- urazy termiczne

- zatrucia chemiczne

- porażenia prądem elektrycznym

We wszystkich tych przypadkach nieudzielenie pierwszej pomocy lub popełnienie przy tej czynności rażących błędów może zakończyć się dla ofiary wypadku trwałą utratą zdrowia, a nawet śmiercią.

[h=2]Zasady ogólne[/h]

ZASADA I: Każdy świadek sytuacji, w której zagrożone jest czyjeś życie lub zdrowie, ma obowiązek udzielenia pierwszej pomocy.

ZASADA II: Niezależnie od podejrzewanego stanu poszkodowanego, należy niezwłocznie wezwać profesjonalną pomoc – pogotowie ratunkowe lub inne służby ratownictwa medycznego (GOPR, WOPR, TOPR).

ZASADA III: Brak tętna oznacza zatrzymanie krążenia krwi. W takim przypadku należy niezwłocznie rozpocząć reanimację poprzez zewnętrzny masaż serca.

ZASADA IV: Nie należy samodzielnie przenosić poszkodowanego z miejsca wypadku, szczególnie gdy istnieje podejrzenie urazu kręgosłupa. Wyjątkiem są sytuacje, w których miejsce zdarzenia nie jest bezpieczne i pozostanie w nim stwarza dodatkowe zagrożenie.

ZASADA V: Jeżeli poszkodowanym jest dziecko, należy w pierwszej kolejności sprawdzić, czy jest ono przytomne i świadome, a także szczególnie zadbać o utrzymanie prawidłowej temperatury ciała.

[h=3]Pierwsza pomoc – jak postępować?[/h]

Jeżeli świadkiem zdarzenia jest tylko jedna osoba, to wyłącznie na niej spoczywa odpowiedzialność za udzielenie pierwszej pomocy. Gdy na miejscu znajduje się więcej osób, jedna z nich powinna objąć kierownictwo nad akcją ratowniczą.

Samo postępowanie powinno wyglądać następująco:

1. Należy świadomie i bez zbędnych emocji ocenić stan poszkodowanego i możliwe skutki wypadku.

2. Jeżeli na poszkodowanego działa jakikolwiek czynnik niepożądany, powinno się go usunąć.

3. Kolejny krok to ocenienie, w jakim stopniu zagrożone jest życie ofiary wypadku.

4. Następnie należy kolejno sprawdzić: tętno, oddech, drożność dróg oddechowych, stan przytomności poszkodowanego oraz ustalić prawdopodobny rodzaj urazu.

5. Ofiarę trzeba zabezpieczyć przed dodatkowymi urazami i innymi zagrożeniami, które mogłyby wpłynąć na pogorszenie jej stanu.

6. Konieczne jest wezwanie pomocy medycznej i poczekanie z ofiarą wypadku na dotarcie personelu medycznego na miejsce zdarzenia.

Nierzadko zdarza się, że akcja ratownicza podjęta przez przypadkowego świadka wypadku, dzięki szybkiej i prawidłowej reakcji, pomaga uniknąć śmierci lub przynajmniej ułatwić dalsze leczenie. Dlatego warto znać podstawowe zasady, którymi kierowanie się może zadecydować o ludzkim życiu i zdrowiu.