Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Olej i pasta ważne pytania prosze o pomoc

Bimmer92

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie w mojej e46 320d 150ps sprowadzonej z Niemiec nie wiadomo jaki siedzi olej a chce zmienić i tu nie wiem co zalać (przebieg na liczniki 218tys)

póki co obstawiam Motul 8100 x clean c3 5w30 i właśnie 5w30 będzie dobry? jeśli nie wiadomo jaki był olej wcześniej? jest sens bawić się w płukankę?? czy można po prostu spuścić olej i zalać np motulem??? i jeszcze jedno pytanko bo w tej samej cenie co ten motul mogę mieć tak samo 6l ale oleju 5w30 ORI BMW i co lepiej brać??? dodam ten olej ori bmw ze strony czescidobmw

2.PASTA DO PISZCZENIA Pasta do klocków ATE

mam założone klocki na tył bosch i tarcze bosch(około 1mc temu) i przy delikatnym hamowaniu jest pisk i czy taka PASTA ATE przeznaczona niby do klocków ATE nada się by klocki boscha przesmarować??

mam założone klocki na tył bosch i tarcze bosch(około 1mc temu) i przy delikatnym hamowaniu jest pisk i czy taka PASTA ATE przeznaczona niby do klocków ATE nada się by klocki boscha przesmarować??

żeby była jasność kolego;nie smarujesz klocków [części roboczej] tylko nakładasz na prowadnice klocków...

EHH lipa dowiedziałem się,że olej motul 8100 x clean c3 5w30 jest do auto z DPF w takim razie do mojego auta e46 320d 2004 m47n bez DPF jaki olej należy wlać???? bo jest motul 8100 x cess 5w40 LL 01 ale to jest 5w40 wiec zgłupłem i nie wiem co kupić pilnie proszę o pomoc bo muszę za 2h zamówić na necie.BARDZO PROSZĘ O POMOC

Na dieslach się nie znam ale kuknij w instrukcję do auta na dział eksploatacja i sprawdz jaki olej producent zaleca do twojego motoru. Ja bym brał 5W40- grubszy film olejowy w temperaturze roboczej. 5W30 jest olejem energooszczędnym raczej stosowany w nowszych motorach ale jeśli w ksiązce obsługi BMW zezwala na ten olej to też można go zalać.

Kolego bo mam takie pytanie nie wiem jaki jest zalany olej w aucie u tu pytanie bo mam do wyboru dwa

Lać Motul 8100 x cess 5w40 LL 04

czy

Valvoline SynPower 5W-30 LL 01

ten valvolnie jest LL01 i akurat 5w 30 a tamten 5w40 ale nie wiadomo np czy w aucie nie siedzi 5w40 o to chodzi

Co polecasz??