Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

320i pytanie o ręczny hamulec

ponury

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy hamulec ręczny w e36 320 tarczo-bębny benzyna jest w oby dwóch tylnych kołach czy tylko w jednym oraz jak na ręczny w jednym kole ustosunkuje się diagnosta na przeglądzie? Wiem że są tam otwory montażowe, ale ostatnio rozbierając tył troche sie uśmiechnąłem widząc tylko komplet na jednym kole.

Ktoś mógł usunąć zestaw hamulca ręcznego z jednej strony z powodu przegnitej "tarczy kotwicznej". Przerabiałem to u siebie, bolce fabryczne nie trzymają i szczęki skutecznie blokują koło pod czas jazdy. Najprostszym sposobem wtedy jest niestety wyjąć szczeki albo przerobić mocowanie szczęk :drunk:

• Lubię 1

Ktoś mógł usunąć zestaw hamulca ręcznego z jednej strony z powodu przegnitej "tarczy kotwicznej". Przerabiałem to u siebie, bolce fabryczne nie trzymają i szczęki skutecznie blokują koło pod czas jazdy. Najprostszym sposobem wtedy jest niestety wyjąć szczeki albo przerobić mocowanie szczęk :drunk:

O wlasnie ! Kolega doskonale to opisal. Przy kazdym z moich e36 pojawial sie ten sam problem. Przegnita oslona tarczy i caly reczny rozsypywal sie w drobny mak.

Sprawdz w jakim stanie masz oslone jezel otwor prostokoatny na zdjeciu ma jakis inny ksztalt to moze byc powodem braku recznego w twoim aucie ;)

1_max.jpg

• Lubię 1

Spoko dzięki panowie, temat przegnitej osłonki juz przerobiłem;) teraz założona nówka sztuka niestety na jednym kole, do drugiego muszę pokompletować graty i niestety jedna z tych 4 śrub co trzyma tą czarna osłonkę w tym felernym kole sie oberwała i teraz mam otwór na śrubę wypełniony zerwanym gwincikiem. JAk tylko ogarnę jakiś garaż i moje auto przestanie bc bezdomne zabieram się za reanimacje tego ręcznego.