Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

SWAP M52B20 NA JAKI ??

Gość zuczek e36

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak sam mam zamiar po nowym roku wyjąć stary m52b20 i wstawić m52b28.Poszperaj w " Google" jest tam mase wiadomości na ten oklepany temat...

Najlepiej mieć piec z osprzętem czyli komp,przepływka skrzynia zostaje ta sama co w b20...bedzie śmigać

Wiadomo aby to miało wszystko ręce i nogi należało by wsadzić dyfer wał skrzynie od 2.8 ...ale każdy robi po swojemu

Polecam lekturę Forum BMW3ER :: Zobacz temat - Swap silnika M52B28 do M52B20 E36 Coupe

Edytowane przez sebo293

Jasne że 2,8 :D Też kiedyś ogarniałem temat takiego swapa teoretycznie z literatury internetowej z tego co pamiętam to opcje są dwie. Od najprostszego wstawienia pieca z dolotem (podobno komputer sam się nauczy do nowego silnika, ale ja bym nie ryzykował), do wstawienia pieca, dolotu, wydechu, skrzyni, wału, dyfer i półośki, nowe hamulce tył. Opcja nr dwa sprawi że masz pełnoprawne 2,8. Wymiana samego silnika zrujnuje cię finansowo- nie wyrobisz na zakupie nowych opon na tył :D W sumie czasami o to chodzi:) Nie wiem jak u was ale moje M52B20 przy 2000rpm jest dopiero na 70km/h, z silnikiem 2,8 i wciśniętym gazem w podłogę gałki oczne mogą się przykleić do tylnej strony czaszki :D

To zależy, czy jeszcze później chcesz grzebać przy silniku :) Jeżeli chcesz zostawić go bez modyfikacji, to M52B28 będzie ok, ale jeśli chciałbyś coś pomodzić na grubo, to M50B25 jest lepszą opcją ;) M50 ma żeliwny blok. W przypadku zakładania jakiegoś turbo wytrzyma więcej. M50B25 bez Vanosa ma ostrzejsze wałki niż M52. A zrobić 2.8 z Mb0B25, to też nie jest wielki problem, bo zakłada się wał, korbowody i tłoki od 2.8 i wszystko pasuje plug&play :)

Reasumując, M50 jest słabszy w wersji fabrycznej, ale bardziej podatny na modyfikacje. M52 jest mocniejszy, ale na aluminiowym bloku, z żeliwnymi tulejami, które jednak mogą mniej wytrzymać. Ale przy modyfikacjach nie z kosmosu też dużo wytrzyma :)

• 3 tygodnie później...