Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Prośba o zerknięcie na wydruk z geometri kół samochodu

ponury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przy okazji regeneracji wahaczy z przody w mojej małej szóstce, robiona była geometria. Ze względu na pewne problemy wykonano tylko ustawienie kół przednich. Z tego co ja widzę to tylko zbieżność została ustawiona. Domyślam się, że pozostałe parametry ustawia się razem przód i tył? Co w trójce jest regulowane a co nie? Prosił bym o zerknięcie fachowym okiem na skan wydruku z geometrii i opinię. Jedyne co wiem to, że tyłek ma zjechaną zbieżność. Może ktoś lepiej się na tym zna i może poradzić. Zwłaszcza co to jest różnica rozstawu osi. Niestety wysłałem babę do mechanika i nie miałem jak wypytać.

Wszelkie sugestie mile widziane, plus ewentualny namiar na kogoś kto umie ładnie ustawić te koła z uwzględnieniem wszelkich trudności, jakimi mogą być zerwane śruby.

Na pewno masz za duże pochylenie lewego przedniego koła, ponad stopień różnicy w odniesieniu do prawego. Przyczyn może być wiele, pęknięta sprężyna, siadnięta poducha na McPhersonie, krzywy amortyzator, przestawiony kielich jeśli auto walone itp. Kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy też jest trochę za duży, ale jest po równo więc nie ma tragedii. Za wyprzedzenie sworznia zwrotnicy odpowiadają silentbloki wahaczy, jeśli masz acentryczne to właśnie nimi mogłeś coś zmienić, ewentualnie krzywy wahacz co wykluczam bo jest po równo. Co do ustawienia tyłu to zbieżność regulujesz luzując śruby łapy tulei podprogowej i przesuwasz. Kąty reguluje się śrubą mimośrodową. Nie pamiętam już w którym miejscu się one dokładnie znajdują ale jak wejdę pod swoją bmke to napiszę :-P Generalnie taką mnogość parametrów uważam za zbędną. Osobiście wolę urządzenie na którym sam też działam. [ATTACH=CONFIG]27753[/ATTACH] Tyle wystarczy by ustawić auto żeby się poprawnie prowadziło i pod czas jazdy na wprost miało "równo" kierownicę happy_bmw

• Lubię 1

Dzięki za poradę, już trochę zaczynam kumać o co biega, piwko dla Ciebie bmw_beer. Jeśli jeszcze ktoś cos widzi to proszę śmiało pisać. Z tym przodem to faktycznie cos może byc z amorem, bo ostatnio na telepawkach powychodziło mi ok 50-55% Więc liczę się z tym iż niedługo będę je wymieniał, oczywiście cały McPerson ze sprężynami itp. Co do tyłu to jak juz napisałem w innym poście szukam tej śruby do regulacji tyłu. Podobno to na schemacie nr 10- mimośrodowa śruba. Po świętach chyba się szarpnę na remont tyłka i tą geometrię.

jesli chodzi o przod to calkiem dobrze zbieznosc wyglada tylko te pochylenie kola jest troche za bardzo na minusie czyli to co kolega streetracer napisal czy czasem nie byla lana nigdy bo zuzycie amora raczej by do tego nic nie mialo czasem za mala ilosc powietrza w oponie potrafi tak zmienic parametry ale tez nie sadze albo zle zalozony przyrzad na kolo dal taki wynik, jesli chodzi o tyl to niema co sie dziwic ze zre opony bo sie troche rozjezdzaja lewa jako tako ale tez dosc za granica ale prawa ponad stopien czyli duzo i to pewnie przez zawieszenie ze juz jest podjechane

Co do przeszłości auta to wiadomo- że nic nie wiadomo:) Za bardzo podejrzanych spawów tam nie widzialem, raczej obstawiam że ktos wpadł w jakaś dziurę.Dopiero powoli zaczynam ogarniać zawiechę, przód już powoli dostaje nowe klamoty, z tylem jeszcze raczej w fazie planowania jestem. Jedyne co na tyle zrobiłem to amory, myślę że też wymienie wszystkie tuleje i potem spróbuje geometrie zrobić. Co do samego procesu ustawiania geometrii w serwisie, nawet mnie nie było przy tym, ciekaw jestem czy zapakowali cięzarki do auta aby ustawić to ładnie.

z tym wymienianiem tych wszystkich tylnych tulejek bedziesz mial troche roboty ale jesli kochasz swoje auto to warto;) pamietaj ze jak juz poskladasz te wszystkie nowe tulejki to poskrecaj na fulla gdy auto bedzie stac na kolach najlepiej na kanale by je szlag nie trafil moment

jesli chodzi o przod to calkiem dobrze zbieznosc wyglada tylko te pochylenie kola jest troche za bardzo na minusie

Z mojej wiedzy przód jeśli chodzi o pochylenie jest nie regulowany, podobnie jak w E39, propos diagnostyki, najpierw powymieniaj wszystkie zużyte elementy, dopiero ustaw auto. Przy rozjechanym zawieszeniu ustawienie nic nie da. Wystarczy, że ruszysz z miejsca i całą robotę pal licho

te podladki tylko pogorsza sprawe bo mnie sie wydaje ze kolo jest za bardzo pochylone
słuszna uwaga, a więc w tej sytuacji prędzej trzeba by pod szlifować zwrotnicę żeby koło bardziej na pion postawić :bag: Żartuje oczywiście, taka metoda to też druciarstwo.

Nie wiem jak dla was chłopaki, ale jak dla mnie taka regulacja podkładkami to trochę rzeźba...

jak zwał tak zwał można camber kupić i wyrzygać trochę siana można i tak na podkładkach to na pewno też bezpieczne jest kwestia gustu :) no ale w tym przypadku fakt w drugą stronę trzeba,musisz podjechać do ogarniętego mechanika od zawiasu niech znajdzie gdzie się to rozjechało czy ktoś po dzwonie coś źle zlepił czy leży coś w samym zawiasie wtedy można modzić dalej

To że nie sprawdzili to fakt. Miałem kiedyś zapięty pojazd na geometrii i testowałem jak się zmieniają parametry, spuszczając i pompując koło. Nie zaobserwowałem żadnych różnic w pomiarze w zakresie do 0,5 bara. W wyrównaniu ciśnienia w kołach bardziej chodzi o to, żeby auto po geometrii nie ściągało, ale jeśli już to nie z powodu ciśnienia w kołach. Tak że jeśli mamy 2 bary a miało być 2,2 to będzie dobrze. Chyba że kolega miał w jednym 2,2 a w drugim 1.