SUB_ZERO29 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam. Mam pytanko odnośnie odpalania auta na kable od drugiego. Jest tyle wersji, że już sam nie wiem jak poprawnie ma być. Podłączenie kabli wiadomo Plus do plusa minus z auta dawcy do masy auta biorcy. Pytanie najważniejsze czy silnik w aucie dawcy ma pracować czy nie?? Ponoć najlepiej jak jest wyłączony, żeby nie uszkodzić elektroniki, regulatora napięcia a nawet w skrajnych przypadkach można uszkodzić alternator. Jest też opcja, że auto dawcy ma mieć włączony silnik i nawet zalecane jest dać lekko gazu. Zawsze stosowałem tą metodę z włączonym silnikiem i lekko gazu, ale wydaje mi się, że powinien być silnik wyłączony. Dzisiaj byłem świadkiem jak dawca prądu doznał uszkodzenia alternatora po próbie odpalenia na kable. Temat na czasie więc wydaje mi się, że warto go poruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokeymiras Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 ja zawsze robiłem tak jak ty nigdy sie nic nie działo wydaje mi sie ze to najlepsza metoda przy wczesniejszym podłączeniu sa problemy odpalenia auta z dobrym aku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ja też nawet ostatnio użyczałem prądu siostrze i też odpalony silnik, przygazówka i oki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neophyte Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 tak jak napisałeś, tylko silnik powinien być zgaszony bo właśnie rozchodzi się o alternator, regulator i resztę elektroniki. przegazowywać też się nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Silnik może a nawet powinien być odpalony gdyż auto biorący ma pusty akumulator, który w tym momencie działa jak rezystor. Pobór przodu z auta biorący jest większy jak są oba spięte a do tego kręci rozrusznik w biorący. Zaleca się podłączenie przewodów i orzekanie 5-10 minut z oddalonym silnikiem i dopiero rozruch na biorący. Ważne nie podlaczamy przewodów z włączonym silnikiem. Wysłano z Sony S za pomocą TapaTalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) SoulRea i jak się nie myle powinno najpierw podłączać plus a później minus Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Dudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dokładnie tak + a później - Wysłano z Sony S za pomocą TapaTalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bisu Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dokładnie tak + a później - a wiecie dlaczego tak?? Kiedys podlaczalo kable do aku ,a aku wytwarza gaz i jak sie bezposrednio podlaczalo do aku to ten potrafil (bUUUUm)eksplodowac poniewaz sie luk elektryczny pojawil(iskra skoczyla),teraz macie podpiecie na kable pod maska(zdala od aku) wiec jest to wsio który pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ja tez pozyczam na odpalonym pozatym w aucie biorcy kabel (-) zapinam do masy a nie bezposrednio do bieguna akumulatora(unikam tym iskrzenia). Alternator zaraz po rozruchu jest najbardziej obciazony pradowo kiedy to uzupelnia zdojony po rozruchu akumulator wiec lepiej podzielic obciazenie i zminimalizowac ryzyko tak jak pisal w tej kwestii soulrea . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi