Sajmonowski Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam Panowie, Nie wiem jak u innych ale u mnie dziś było skrobanie i wystąpił problem który dotyka mnie co roku. Mianowicie chodzi o to że drzwi normalnie otwierają się na mrozie lecz jest problem z domknięciem ich po wejściu do auta(domknięcie z zewnątrz jest możliwe). Może znacie jakieś patenty?Co przesmarować żeby problem nie występował? P.S. Po nagrzaniu się auta w środku wszystko wraca do normy ale to nie sztuka jechać z lekko otwartymi drzwiami albo czekać aż wnętrze złapie odpowiednią temperaturę:bag: Pozdrawiam Sajmon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
słodki Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Bmw to nie fiat żeby na mrozie coś przymarzało musisz coś mieć wyrobione w zamku albo smar się zestarzał proponował bym na początek konkretnie potraktować go w wd-40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Ale w czym jest problem nie dochodzi do uszczelek , zamek się nie przekręca , jaki jest powód niedomykania się drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 A może klamka z zewnątrz dobrze nie odbija?Spróbuj ją potraktować z każdej strony chociażby WD40 lub smarem w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmonowski Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Panowie, żeby nie było że założyłem sobie temat i cisza. Znalazłem patent który teraz działa jak ta lala. Pomaga otwarcie chociaż delikatnie szyby (dosłownie centymetr, dwa) problem znika a drzwi normalnie się zamykają ale szczerze dalej nie kumam i nie widzę gdzie to blokuje lolol Najważniejsze że działa :lol: Takie proste rozwiązanie a się człowiek po głowie kopał:bag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrii Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Pewnie chodzi o to, że szyba przymarza i nie opuszcza się w chwili otwierania drzwi. Żeby zamknąć trzeba pierwsze popchnac szybę,żeby weszła na swoje miejsce. Z zewnątrz nie ma problemu ale od środka może się nie udać. A opuszcza Ci się szyba automatycznie o ten centymetr jak pociagniesz za klamke? Jeśli nie to w tym szukaj problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jak dla mnie problem tkwi w zamku w drzwiach. Ten mechanizm który zatszaskuje się na mocowaniu które jest przykręcone do słupka, po prostu jest wyrobiony. Mam to samo tylko w e36 więc nie wiem ile ty masz w tej swojej skarbonie przebiegu. Sposób to smar silikonowy w sprayu firmy Permatex PERMATEX PROFESJONALNY BIAŁY SMAR LITOWY SPRAY 305 (3791859236) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Aplikujesz co kilka dni w ten taki ząb od zamka, dodatkowo możesz docisnąć jego górną część do góry przed zamknięciem drzwi- lepiej wskoczy. Aby całkowicie wyeliminować to trzeba wymienić zamek na coś zdrowszego. Też się z tym bawię, czekam na wiosne i stary zamek idzie z auta won;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Z tego co się orientuję to są specjalne preparaty do zamków m.in. w samochodach i nie są to preparaty smaropodobne, ponieważ taki smar jest najzwyczajniej w świecie tłusty i łapie każdy syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmonowski Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jak dla mnie problem tkwi w zamku w drzwiachJa też myślałem że chodzi o zamek ale jednak okazuje się że raczej nie. Wsiadam do auta chcę zamknąć drzwi i zamek za bolec łapie tylko drzwi się nie domykają, sekundę później otwieram delikatnie szybę i domykam bez problemu. Furak ma nalatane 212 tysięcy na chwilę obecną jeśli wierzyć książce serwisowej która od początku do końca jest prowadzona w jednym mieście w tym wypadku Leipzig. Ja zrobiłem 14k. Posmarować nigdy nie zaszkodzi więc dzięki za link być może skorzystam jeśli okaże się że problem jednak tkwi w zamku. Bardziej byłbym jednak za tym co kolega Andrii napisał ale szyba opada bo drzwi otwieram Zgłupiałem lolol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BASTARS Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Kup sobie takie coś i wymień, ja u siebie pewnej zimy byłem zmuszony taką operację robić bo żony kluczyk otwierał tylko manualnie i coś szczeliło ZAMEK WKŁADKA BEBENEK KLAMKA BMW E46 X3 X5 FV (3820015434) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmonowski Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Kup sobie takie coś i wymień, ja u siebie pewnej zimy byłem zmuszony taką operację robić bo żony kluczyk otwierał tylko manualnie i coś szczeliło ZAMEK WKŁADKA BEBENEK KLAMKA BMW E46 X3 X5 FV (3820015434) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.BASTARS u mnie wszystko działa więc po co mam wymieniać?Z zamkami nie mam żadnego problemu tak samo z kluczyka jak i z pilota wszystko jest gicio :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrii Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 szyba opada bo drzwi otwieram A widzisz, do otwarcia nie musi opadać a i tak otworzysz. Sprawdź czy się opuszcza przy otwieraniu na pewno i będzie wiadomo. Mi raz aku padł i szyba zeswirowala i się nie opuszczała. Miałem wtedy podobne trudności z zamykaniem jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Z tego co się orientuję to są specjalne preparaty do zamków m.in. w samochodach i nie są to preparaty smaropodobne, ponieważ taki smar jest najzwyczajniej w świecie tłusty i łapie każdy syf. Preparat który zaproponowałem uzywam od ok 1/2 roku jest bardzo "wodnisty" nie jest tłusty i nie łapie syfu, ale minus jego taki że trzeba 2 razy na tydzien psikać bo wysycha:D Na doraźne zastosowanie się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacoBlack Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Miałem podobny problem w mojej E46 coupe. Po odpięciu akumulatora na dłuższy okres rozprogramował się moduł domykania szyby i nie zjeżdżała o ten 1cm przy otwieraniu-zamykaniu i tym samym blokowała się dotykając (nieznacznie ale skutecznie) rynienki. Jeżeli szyba opuszcza się normalnie o ten 1cm przy pociągnięciu za klamkę i jest ok to masz jeszcze kilka opcji wyregulowania zarówno zamka drzwi jak i samej szyby a dokładnie jej prowadnic. Chodzi mi o regulację docisku szyby do uszczelki. w dolnej-spodniej części drzwi masz 2 śruby którymi regulujesz kąt nachylenia prowadnic a co za tym idzie samej szyby w stosunku do uszczelek nadwozia. Co do regulacji zamka drzwi to myślę że sprawa jest na tyle prosta że nie trzeba tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmonowski Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 w dolnej-spodniej części drzwi masz 2 śruby którymi regulujesz kąt nachylenia prowadnicPowiem Ci że to mi się akurat przyda bo przy myciu auta delikatnie cieknie mi woda do środka właśnie w miejscu styku szyby z uszczelką (czyli kąt może być nie taki jak trzeba). Muszę to zrobić tylko gdzieś poszukam czy trzeba rozbierać boczki czy to jest gdzieś na zewnątrz. Powodem niedomykania drzwi była prawdopodobnie przymarznięta szybka która nie schodziła tak jak trzeba. Dobre oskrobanie miejsca przy dolnej uszczelce w zupełności pomaga w zamknięciu drzwi :lol: Po prostu nie zjeżdżała tak jak powinna a ja nie zwróciłem na to uwagi bo drzwi otwierały się bez problemubmw_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMO Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Powiem Ci że to mi się akurat przyda bo przy myciu auta delikatnie cieknie mi woda do środka właśnie w miejscu styku szyby z uszczelką (czyli kąt może być nie taki jak trzeba). Muszę to zrobić tylko gdzieś poszukam czy trzeba rozbierać boczki czy to jest gdzieś na zewnątrz. Powodem niedomykania drzwi była prawdopodobnie przymarznięta szybka która nie schodziła tak jak trzeba. Dobre oskrobanie miejsca przy dolnej uszczelce w zupełności pomaga w zamknięciu drzwi :lol: Po prostu nie zjeżdżała tak jak powinna a ja nie zwróciłem na to uwagi bo drzwi otwierały się bez problemubmw_1 ściągasz listwę ozdobną z drzwi i pod nią są 2 okienka;musisz opuszczać szybę i patrzeć to w pewnym momencie zobaczysz te śruby do regulacjii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmonowski Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 ściągasz listwę ozdobną z drzwi i pod nią są 2 okienka;musisz opuszczać szybę i patrzeć to w pewnym momencie zobaczysz te śruby do regulacjii A robiłeś to Przemo czy nie? Ja zrozumiałem że to jest gdzieś pod spodem pod drzwiami. Po palcu niby czuć jakieś zaślepki :lol: Jak będę ściągał listwy do oklejania to muszę to dokładnie obadać żeby nie zepsuć bo później to już umarł w butach lolol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMO Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 A robiłeś to Przemo czy nie? Ja zrozumiałem że to jest gdzieś pod spodem pod drzwiami. Po palcu niby czuć jakieś zaślepki :lol: Jak będę ściągał listwy do oklejania to muszę to dokładnie obadać żeby nie zepsuć bo później to już umarł w butach lolol mówię o listwie na drzwiach na zewnątrz auta... na tym rysunku widać drzwi bez listwy ozdobnej i widać też te okienka do regulacji RealOEM.com BMW E46 330Ci Drzwi przednie, zawias/hamulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi