Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem nowy post żeby nie drążyć dwóch spraw w jednym... Otóż po wyrzuceniu starego nabyłem akumulator 65 Ah tak jak jest napisane w instrukcji obsługi auta, ale... mam okazje zamienić go na 70Ah. Na długich dystansach nie jeżdżę często, wszędzie blisko. W bagażniku tuba i wzmak które żrą mnóstwo prądu. Do tej pory niczego złego nie zauważyłem w działaniu tego akumulatora bo raczej za wcześnie. Czytałem że jeśli w bagażniku jest czym ''uderzyć'' to lepiej kupić ten schodek wyżej niż podają w papierach. Zostawić ten 65Ah czy zamienić na 70Ah pytanie_bmwpytanie_bmwpytanie_bmw

zobacz jaki przedział parametrów pasuje do twojego silnika i kup max tylko nie powyżej bo alternator ci go nie doładuję i szlak go trafi

w każdym sklepie z akumulatorami ci powiedzą zakres

u mnie był max 100A więc taki brałem bo jak piszesz radio wzmacniacz inne ******ły nie wiem czy masz ksenon itd

Witam

Ja używałem 75AH Bosch nowy. Powinien być 60Ah ale jak zauważyłem to za mało dla mnie i skracało żywotność słabszego akumulatora ale także marka samego akumulatora dużo daje.

Posiadam Amplifer 5.1x100W Sony SRS +PcCar 75W to potrafi wykończyć akumulator bardzo szybko. Zwiększenie pojemności akumulatora to nic złego problem jest jak zmieniasz V :)

To także zależy jak często kotłujesz w samochodzie i czy posiadasz kondensatory podciągające na sprzęcie?. Warto zawsze sprawdzić poziom ładowania [stan stabilizatora] oraz jak wyglądają sztoki na alternatorze oraz okablowanie czy tam nie ma strat? :wink:

Ja używałem 75AH Bosch nowy. Powinien być 60Ah ale jak zauważyłem to za mało dla mnie
Zwiększenie pojemności akumulatora to nic złego problem jest jak zmieniasz V

tutaj się z tobą nie zgodzę bo jeżeli dasz za duży akumulator to alternator go nie doładuję co skraca jego żywotność

chyba że 75AH to jest maximum przeznaczone do twojego silnika w tedy nie ma problemu

śmiało ładuj 70Ah, ja do swojego M50B25 włożyłem 75Ah i w dodatku jakiejś mało znanej firmy, sprzedawca mówił że są na licencji boscha i nawet tak samo wyglądają, trzy lata, wiele razy na długi czas podłanczana przetwornica na 230V (na zgaszonym silniku), lutownice, lampki itp a aku wciąż jak nowy :)