saneczek Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Witam. Naszła mnie pewna refleksja aby założyć ten temat. Mam zamiar wymienić płyn chłodniczy, ponieważ nie mam pojęcia co tam jest wlane i kiedy było wymieniane. Wybór padł na PRESTONE. Gdy podjechałem do sklepu (intercars) sprzedawca mnie poinformował, że ten płyn nie będzie odpowiedni do mojej e36, ponieważ jest to płyn G12 +, a w katalogu mają, że do e36 powinno się wlać G11. Czy może mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają owe "G" ? Czy śmiało mogę zalać "Płyn chłodzący typu G12+ PRESTONE" ? :beta: Edytowane 6 Listopada 2013 przez saneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Sam nie wiem, ale w aucie z lat 90 na pewno niema to znaczenia. Niewiem co gościu chciał przez to powiedzieć. Wiem, że chłodziwa się dzielą na to z glikolem metylowym lub etylowym. Ogolnie na różnym glikolu nie moga być mieszane. Sam dolewam Prestona teraz do petrygo który miałem wcześniej. Jeździ jak złoto. Kup prestona zmieszaj go w słoiku z odrobiną tego co masz teraz, jeśli nic się nie wytrąci to lej. Możesz też tą mieszanine wsadzić do zamrażarki i zobaczyć jak się zachowa to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saneczek Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Stary płyn bym spuścił cały i zalał nowiutkim Prestone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 może mu się pomyliło z hamulcowym :) moim zdaniem zlej stary wlej nowy i ok a jeżeli nie masz pewności to wlej co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Ja ma zalanego prestona facet w sklepie powiedział że można mieszać z różnymi płynami do chłodnicy (nie wiem czy miał racje ale u mnie wszystko śmiga jak należy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltarn Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 i ja od paru lat leje prestona do wszystkiego co odpala i ma chłodnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Ja leje koncentrat moblia niebieski plus woda destylowana.Proporcie są na odwrocie zawsze warto dać więcej koncentratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Z tym koncentratem to też ostrożnie trzeba, przeholowanie skutkuje odwrotnym skutkiem i spada punkt zamarzania cieczy. Dopiero po dodaniu wody obniża się temperatura zamarzania. Czysty koncentrat zamarza w -18 około. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Czystego się nigdy nie leje a na etykiecie podali ile wody destylowanej trzeba dolać aby było git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxjarsonxxx Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 ja mam zalany płyn do chłodnic G11 zielony koncentrat 1,5L febi rozcienczony z woda destylowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi