syndrom Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Witam, czy mozecie mi podpowiedziec jak dobrac odpowiednie swiece sportowe do mojego e-21 ?? Nie znam sie na tym i nie wiem czy to musi byc swieca pod konkretny silnik ;/ na co zwrocic uwage i jakby ktos podal link do sklepu gdzie moge takie nabyc bede wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Do silnika M10 najlepsze są świeczki NGK made in Japan V-Line 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygi Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 nie wiem dokładnie jaki typ świec jest do twojego silnika ale ja założyłym beru z 4 elektrodami polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Ja zmienilem na bosch super4 tez 4 elektrodowe , poprzaednio mialem beru 4 elektrodowe i jakos nie czuje roznicy, czyli wnioskowac mozna ze beru jeszcze bylo calkiem dobre ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 hmmmm...... z tego co słyszałem to świece więcej niż jednoelektrodowe może i dobre są, ale jak autem non stop dobrze zapindalasz, czytaj wyścigi, ściganko. Gdzieś coś czytałem, że aby te świece były w pełni wykorzystane muszą mieć odpowiednią temperaturę, wtedy dają 8KM więcej każda...... ;-) Osobiście nawet do mojej 323 jeśli będę kupował to na pewno jednoelektrodowe, a nad firmą to jeszcze pomyślę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltarn Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 w mógłby mi ktoś wyjaśnić, co daję świece czteroelektrodowe :?: bo iskra przecież przeskakuje tylko na jednej elektrodzie, tej która jest najbliżej :?: :roll: no chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 hmmmm......z tego co słyszałem to świece więcej niż jednoelektrodowe może i dobre są, ale jak autem non stop dobrze zapindalasz, czytaj wyścigi, ściganko. Gdzieś coś czytałem, że aby te świece były w pełni wykorzystane muszą mieć odpowiednią temperaturę, wtedy dają 8KM więcej każda...... ;-) czyli jak je zaloze do swojej buni to bede mial 32 km wiecej to taniej niz chip hehehe [ Dodano: 13 Styczeń 07, 09:45 ] a poza tym to jezdzilem na boschach 4 elektrodowych i to przez 6 lat bez zadnych problemow <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adihash Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 na borowskiej we wro w tym sklepie TUNING.kolesie maja spoko katalogi ja tam kupilem sportowe BRISKI do swojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 ngk jednoelektrodowe . trwale , niedrogie . inne 3 lub 4 elektrodowe nie daja nic poza tym ze wiecej kosztuja i mozna sie pochwalic ze ma sie bajeranckie swieczki . w silnikach m10 i m30 przerabialem z kumplami wiele swiec i z wlasnego doswiadczenia (oraz kumpli) wiem ze nikt nie odczul zadnej poprawy ani nawet najmniej wyczuwalnej roznicy w osiagach badz w spalaniu . wiec po co ?? najlepiej dobrac swiece wg. danych producenta z gwarancja idealnego dopasowania . co do zamiennikow 2 , 3 , 4 elektrodowych to w przyadku starszych seryjnych silnikow jakos to do mnie nie przemawia . pewnie nie beda dzialac gorzej ale za to sa duzo drozsze . do swojego cs-a zalozylem championy 1 elektrodowe i po kilku krotkich odpaleniach na zimno zdechly 3 sztuki (dostaly przebic) . wymienilem na ngk , odpalaem je juz dziesiatki razy i jest wszystko ok . na boschu sie tez kiedys zwiodlem ,natomiast do wszystkich m40 jakie mialem pakowalem zwykle beru i tez bylo git. czyli ngk i beru spisywaly sie u mnie najlepiej . ... do corvetty zalozylem championy i tez zdechly wiec zamienilem je na ngk i dzialaja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygi Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 do e 36 2,0 fabrycznie przychodzą napewno swiece 2 elektrodowe o odpowiedniej cieplnosci ktora jest zawarta w oznaczeniach swiec biorac inne zawsze nalezy znalezc odpowiednik swiecy polecanej przez producenta o tej samej cieplnosci i te 4 elektrodowe terz maja rozna cieplnosc z tąd mozna je dopasowac do kazdego modelu.iskra jest troszke lepsza co prowadzi do lepszego całkowitego spalania mieszanki moż to wpłynąc nieznacznie na pracę silnika ale różnica najczęsciej jest mała a czy podnoszą moc silnika z tego co słyszałem to same swiece nie ale po zmianie składu mieszanki kolektorów itd.to warto takie swiece zastosowac [ Dodano: 13 Styczeń 07, 15:45 ] i tak jak wyżej Maniek napisał to godne polecenia są napewno ngk i beru pozdrowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitro Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 najlepsze swiece jakei u nas mozan dostac to brisk z platynowa elektroda wygladaja jak swiece zarowe do diesla sa dosyc drogie ale to wkoncu maja byc do bmw wiec koszty sie nie licza pozdro <bmw_2> <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Jak już wcześniej pisałem do silnika M10 najlepsze są świeczki z NGK Nr 8 BP5E Cena około 35 pln za 4 szt <bmw_3> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi