Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem w związku z moim compactem. Mianowicie wywala mi bezpiecznik od prawych postojówek i podświetlenia zegarów. Odłączyłem przełącznik świateł tylne i przednie postojówki, prawy silniczek regulacji wysokości świateł (zauważyłem tam nadtopioną izolację na jednym przewodzie). Odłączyłem nawet regulację wysokości świateł i gdy wkładam nowy bezpiecznik i podłączam akumulator od razu następuje zwarcie i strzela bezpiecznik. Proszę o pomoc może ktoś wie gdzie jest problem ?

Pewnie gdzieś na kablu przebija. Do oglądnięcia cała instalacja. Jak gdzieś masz uszkodzony kabel to ładnie to rozetnij i zaizoluj. Może gdzieś w kloszach coś zaśniedziało i przebija. Spróbuj jeszcze poodpinać wiązki kabli od kloszów żarówek. Jak dalej będzie przebijać to albo cały weekend z latarką i okularami albo auto do elektryka.

popatrz na kabelki gdzies od podgrzewania spryskiwaczy na masce ... ida z wewnątrz auta pod akumulatorem, jak masz podlaczone spryski podgrzewane to szukaj przy masce ;) a jak nie to gdziesz pod aku musza byc ... jest to czesty problem w e36 gdzies sie przetra kabelki i potem pali bezpiecznik ;) u mnie paliło postojowke prawa przod i tył , regulacje , zegary ;)

jak bedziesz chcial to wkleje zdjecie ktore to kable dokladnie ;)

zwarcie poszło prawdopodobnie od silniczka regulacji prawych świateł bezpiecznik nie strzelił i go stopiło oprócz tego musiałem wymienić cały przewód od tego silniczka. Rozebrałem pół auta całą wiązkę od prawych świateł po przez skrzynkę bezpiecznika aż po włącznik świateł. Tam gdzie kable się potopiły wszystko poizolowałem. Teraz nie strzela bezpiecznik po podłączeniu aku tylko dopiero gdy przełączam na postojówki i w tym miejscu jestem w kropce. Włącznik jest ok. bo po podłączeniu na krótko też strzela bezpiecznik.

• 2 tygodnie później...