Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Dziś pojawiło się w pracy silnika mojej buni coś nie wątpliwie niepokojącego... :(

Otóż - Auto chodzi na luzie bieg jałowy. Wszystko ładnie pięknie cacy cichutko. W momencie kiedy wciskam sprzęgło do połowy -silnik znacząco głośniej pracuje (klekocze).. Kiedy docisne sprzęgło do końca klekot znika i silnik pracuje elegancko cichutko.. na luzie bez sprzęgła pięknie cichutko, wcisne minimalnie sprzęgło - zaczyna pojawiać się klekot silnik troszkę głosniej pracuje, docisne sprzęgło bardziej ale nie do końca to praca silnika (klekot) staje się głośniejszy. Po krótce wraz z co raz mocniejszym naciskiem na sprzęgło klekot się nagłaśnia ale tylko do połowy nacisku sprzęgła bo jak wcisne dalej niż połowa to dzwięk zanika i jest cichutko czyściutko. Dźwięk wydobywa się z przodu z silnika z tyłu nie słychać żądnych nie pokojących dzwięków.

Zamieszczam filmik na, którym słychać to wszystko. Bawie się sprzęgłem naciskając troszkę, do połowy, do końca i tak na zmiane. Jakieś pomysły co to może być? :(

PONADTO zauważyłem dzięki temu filmikowi, że mam ten sam problem co kolega z tego tematu : http://www.maxbimmer.pl/f69/%5Be46fl%5D-problem-na-bigu-ja%B3owym-23166/ Czyli na luzie gaz do dechy a obroty maxymalnie na 4100 obr i dalej nie pojdzie..

Z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam

Edytowane przez Aimaray

Jak mi na półsprzęgle hałasowało to okazało się że łożysko oporowe się skończyło, a dwumasa miała już spore luzy...

Na innym forum też padła taka diagnoza(łożysko oporowe).. ile biorą za zrobienie tego ?

Jaro - Nie. Tylko przy wciskaniu sprzęgła.

pozdrawiam:gril:

Łożysko drogie nie jest, ale robota to już zależy gdzie, ale skrzynie trza zrzucić a więc tanio nie będzie. Dodatkowo warto wtedy zobaczyć w jakim stanie jest tarcza itd.

Tak mniej więcej ile mogą zawołać za to ?

O jakiej tarczy mówisz? Prosiłbym tak łopatologicznie bo zielony z mechaniki pojazdowej jestem.. :lol:

• 2 tygodnie później...

fajna robota to pewnie duzo nie wezmie w jeden dzien spokojnie sie wyrobi bynajmniej wiekszosc daje rade tyle ze czesci o wiele wiecej jesli cale sprzeglo bez kola zamachowego, a jak cisniesz juz ten pedal to czujesz jakies dragania na nim? procz tego halasu

• 3 tygodnie później...
fajna robota to pewnie duzo nie wezmie w jeden dzien spokojnie sie wyrobi bynajmniej wiekszosc daje rade tyle ze czesci o wiele wiecej jesli cale sprzeglo bez kola zamachowego, a jak cisniesz juz ten pedal to czujesz jakies dragania na nim? procz tego halasu

Nie żadnych drgań nie ma.. Jakieś sugestie?

• 1 miesiąc temu...