s3bo Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Witam wszystkich forumowiczów! Niedawno zakupiłem swoją pierwszą BMW e46 330d touring 2001 po liftingu z silnikiem m57. Wahałem się gdyż auto to ma przebieg 300000 km. Zdecydowałem się jednak na zakup tego auta, przebieg potwierdzony, dodatkowo auto do 2012 roku jeździło po niemieckich drogach i tam też było do tego czasu serwisowane. Autko nie kopci, odpala bez problemu, żadnych stuków. Środek bardzo zadbany, co do karoserii to jest kilka ognisk korozji, no ale cóż to nie nowe auto. Dobry lakiernik i będzie gitara. Wymieniłem filtry: oleju, paliwa, powietrza i kabinowy ( wszystkie firmy mann) oraz olej, zalałem taki jaki był Castrol Edge Turbo Diesel 5w40. Chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy: -czy przy takim przebiegu powinienem wymienić również olej w skrzyni i dyfrze? - czytałem również o odmie, czy należało by ją wymienić? - chciałbym zakupić iinterfejs diagnostyczny , czy Viakena USB obd2 będzie dobry ( jest u nich na stronie w cenie 59zl). Wiem że od Grześka byłby najlepszy, ale nie posiadam lapka z portem szeregowym, a nie jestem tak zaawansowanym specem żeby inwestować w lapka. - a może ekipa z Wrocławia ma jakieś spotkanie w ten weekend, chętnie bym podjechał i się zapoznał. Być może ktoś miałby odrobinę czasu aby podpiąć się pod moje autko i sprawdzić czy coś jest nie tak? Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam. s3bo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy: -czy przy takim przebiegu powinienem wymienić również olej w skrzyni i dyfrze? - czytałem również o odmie, czy należało by ją wymienić? - chciałbym zakupić iinterfejs diagnostyczny , czy Viakena USB obd2 będzie dobry s3bo Oleju nie zmieniaj, jeżeli wszystko chodzi jak należy to nie ma takowej potrzeby. Odme wymień, napewno Ci to nie zaszkodzi. Interfejs Viakena będzie oki. Też mam od nich i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 I obowiązkowo: PŁYN HAMULCOWY - wszyscy go pomijają, a to jeden z najważniejszych płynów. Powinno się go wymieniać regularnie co 2 lata. Skrzynię i dyfer zostaw w spokoju jeśli nic nie cieknie, to na pewno jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bo Opublikowano 18 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Dzięki za odpowiedzi. Co do płynu hamulcowego też wymieniony. Co do odmy to całą czy tylko filtr? Ponoć w benzynie wymienia się całość a w diselach tylko filtr. Dodam , że nie wiem czy i kiedy była wymieniana. A propos "kiedy i czy", można na podstawie VIN sprawdzić historię napraw? W końcu do zeszłego roku była serwisowana w Niemczech, dałoby mi to mniej więcej obraz co jeszcze będzie do wymiany. s3bo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Kompletna odma nie jest jakoś bardzo droga. Wymień kompletną to będziesz miał pewność że jest oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bo Opublikowano 19 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Kompletna odma nie jest jakoś bardzo droga. Wymień kompletną to będziesz miał pewność że jest oki Wymienię całą. Dzięki. s3bo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANIO Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 odme powinno się wymieniać co drugą wymianę oleju, a skrzynie i dyfer zostaw w spokoju :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi