Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie 2 miesiące temu wymieniłem uszczelke pokrywy zaworów bo delikatnie pocił sie motor z 2-3 ostatnich cylindrów ( tych najbliżej szyby patrząc od zderzaka). No i ostatnio zauważyłem że znów się robi to samo. Delikatnie wilgotna od oleju jest obudowa. Aha no i uszczelkę wymieniłem kompletną razem z tymi małymi od cewek.

Jaka może być tego przyczyna??

Ja wymieniłem trzy sztuki, co jedna to lepsza. Też zakładałem uszkodzoną pokrywę. Jak okazało się w dolnej części tj. na głowicy z jakiś przyczyn powstała mała zadra, lekko ją zeszlifowałem, następnie dobrze odtłuściłem preparatem Wurth-a po czym założyłem, uszczelkę. Kup jakąś lepszą, dobrze dociągnij śruby, tylko z wyczuciem, by nie przekręcić gwintów. Obudowę można sprawdzić, najlepiej położyć oczyszczoną na szybę, będziesz wtedy widział, czy dobrze dolega

aha czyli wg was to wina jest po stronie uszczelki? bo już sie bałem że coś z silnikiem może być nie tak..... w sumie to sprawdze jeszcze za kilka dni bo wyczytałem że po zmianie uszczelki po przejechaniu ok 1000 km trzeba dociągnąć śruby. dociągne i zobaczymy co bedzie dalej.

Winna może być odma bo jak nie drożna to olej wypycha w najsłabszym punkcie.

Ps. Polecam uszczelkę victor reintz i do tego silikon victor reintz taki w butli z wyciskaczem i dać z jednej strony w rowek uszczelki więcej a z drugiej czyli płaskiej strony na środek tak 1-2mm i będzie cacy przed założeniem odtłuścić wszystko ekstrakcyjną bmw_1

żadnych śrub nie dociągaj bo to nie trabant czy fijat lolol