Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pomocnych ludzi, mam 530d z servotronic który od czasu zakupu nie działa ( kierownica ciężko chodzi ) INPA pokazuje error "Servo-Ventil open circuit, short circuit or cable" pierwsze co zrobilem sprawdzilem okablowanie i wszystkie czujniki predkosci/abs/asc itd przy kolach, wszystko idealnie. Pompa wspomagania w super stanie, płyn wspomagania wymieniony na nowy i dalej klapa niema wspomagania na parkingu i ogólnie ciężko. Wymieniłem stary elektro zawór w przekładni na nowy i klapa pieniądze w błoto.

W necie znalazłem gostka który przerabiał to samo co ja i nic, wreszcie odkrył że we wtyczce idącej do zaworka niema napięcia oraz po podłączeniu baterii 9v pod elktro-zawór servotronic ożył, (u mnie pomiar we wtyku także pokazuje 0 volt) tym sposobem odkrył że padła elektronika w module GM III pod schowkiem pasażera, tu cały post http://www.bimmerboard.com/forums/posts/497761. zregenerował General module III i wszystko smiga BMW General Module 3 (aka GM3, GM-III, ZKE-III and ZKE3)

Idąc tym tropem że wine ponosi moduł GM III wymontowałem moduł i wysłałem elktronikowi do naprawy.

A teraz do sedna

Servotronic obsługuje Moduł komfortu GM III w wersji HIGH tak przynajmniej piszę forumowicz z tego tematu i na tym się opieram, 1 post z góry BMW5er.pl ? Zobacz wątek - [e39] Doposażenie w servotronic Ku mojemu zdziwieniu na moim module pisze GM III LOW :shock: czy to możliwe że ten moduł jednak obsługuje servotronic :?: na logike bioroąc skoro servotornic obsługuje tylko wersja modułu HIGH to wychodzi na to że cały czas mam fałszywy moduł w aucie bez obsługi servotronica. dodam że w VIN auta jest napisane że auto posiada servotronic.

Powiem też że mój moduł jest pozbawiony tego tranzystra czy jak tam to się zwie oznaczonego tutaj jako U1 BMW General Module 3 (aka GM3, GM-III, ZKE-III and ZKE3) u mnie w tym miejscu jest pusto na płytce.

Na mój elektroniczny nos, ktoś się musiał już tym modułem "interesować" :mrgreen: i niewykluczone że go zamienił na podobny ale nie ten sam.

Może warto by zapytać byłego właściciela co on wie na ten temat? Po co Amerykę na nowo odkrywać?

A tak nawiasem ten U1 to nie do końca tranzystor ale można tak w skrócie ująć.

Powiem też że mój moduł jest pozbawiony tego tranzystra czy jak tam to się zwie oznaczonego tutaj jako U1 BMW General Module 3 (aka GM3, GM-III, ZKE-III and ZKE3) u mnie w tym miejscu jest pusto na płytce.

U1 - Servotronic Solenoid Driver (power from X332-1, output to X254-11)

skoro go nie masz w module to Twój moduł nim nie steruje, nie ma co szukać dziury z całym tylko wymienić GM na właściwy i po sprawie, ktoś z poprzednich właścicieli miał problem z modułem i go wymienił nie mając pojęcia o tym że on odpowiada też za servotronic