Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Kierując się podpowiedziami kolegi w innym poście postanowiłem założyć ten żeby zebrać szerszą opinie... Mianowicie jeżdżę już ponad 4 lata na mineralu mobila 15W 40, silnik m50 bez vanosa. Wyczytałem jak i równierz kolega radził mi zmienić na półsyntetyk 10W40. Może i będzie pracował ciszej itp ale czy nie rozszczelni sie? Mam nim ponad 320 tys zrobione. Czy płukanka silnika też wchodzi w gre? Jaki olej byłby najlepszy jak już?

Zmiana jak najbardziej na tak. Zastanawiam się, kto w ogóle podjął decyzję zalania minerala. Płukanka nie zaszkodzi, na pewno wymyje część syfu z silnika, który odłożył się z oleju mineralnego. Olej 10W-40, ale nie Mobil i Castrol. Niestety straciły dawno swoją renomę. Zarówno płukankę jak i olej polecam produkty Liqui Moly. Ten na pewno jest oryginalny i nie rozlewany w Polsce. Sam na nim jeżdżę i mogę go polecićbmw_1. Na forum koledzy też chwalili produkty Elfa i Valvoline.

Cos tam dobrego tez slyszalem o Liqui Moly i pewnie na ten zmienie. Ktos moze jeszcze go poleca? Do wymiany zostaly mi nie cale 2 tys km wiec trzeba bedzie sie zaopatrzyc w niego. Myslalem o zmianie na wlasnie polsyntetyk dwie wymiany temu ale pewne osoby mi powiedzialy nie tam po co bedziesz zmienial jak jezdzi na tym mineralu to niech mu zostanie itp i zostal. Ale teraz zmienie na 100%

Motul lub Valvoline maxlife i będziesz zadowolony.

Ja miałem oba (tylko 5w40) i są ok. Tylko ważne abyś kupił z dobrego źródła.

Jak będziesz kupował w necie to polecam Oil-Land - najtańsze oleje w sieci!!! (na hasło "bmw-3city" otrzymasz 5% rabatu)

Ja u nich kupuje i olej jest ok.

Śmiało 5w40 lub 10w40 z płukanką to bym się grubo zastanowił....Jakość olei w Polsce nie jest najlepsza(lane z jednej beki większość marek) warto wydać więcej na dobry olej vavoline to dobry wybór ,choć inne też nie są złe,jak masz dojście spróbuj petro-canada jest za***isty lub gulf holenderski......

Witam, czystym sercem mogę polecic Valvoline racing 10W-60, olej sprawdzony przeze mnie osobiście, przechdziłem z 15W-50 w M40 i też miałem obawy, bo bmw lubia olej (w M40 1,5l na 1000km - co przy przebiegu 10tys km i przeglądu olejowego daje 15l!!!) ale jest 100% pewny że nie zaszkodzi:) polecam