Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar jutro wymienić sobie tarcze i klocki w mojej buni i chciałem sie was zapytać czy są jakieś rzeczy na które muszę uważać lub zwrócić szczególną uwagę, aby niczego nie spartolić :D

I pytanie czy wie ktoś z was jak poradzić sobie z tłoczkiem, tzn. jak go rozciągnąć żeby założyć nowe klocki na nowe tarcze, bo trzeba mieć niby jakiś specjalny klucz do tego ale na pewno można sobie poradzić bez niego.

pozdro

Edytowane przez el_banano

nie ma nic trudnego raczej nic nie zepsujesz :)

co do tłoczków to wystarczy jak wyjmiesz stare klocki to jakimś śrubokrętem czy małym łomem kawałkiem czegokolwiek żeby go wepchnąć i po problemie

nie zapomnij czujniki wymienić i podłączyć :)

dzieki panowie za podpowiedzi. jednak sie wstrzymam narazie z wymianą. musze kupić jeszcze szczęki do ręcznego. jak już wymieniać to komplet żeby tam przez dłuższy czas już nie zaglądać.

dzieki panowie za podpowiedzi. jednak sie wstrzymam narazie z wymianą. musze kupić jeszcze szczęki do ręcznego. jak już wymieniać to komplet żeby tam przez dłuższy czas już nie zaglądać.

Jak juz chcesz na powaznie na kilka lat to kup od razu zestaw naprawczy tj. dwie gumki bodajze i tloczek, jakies 40zl strona.. Po takiej wymianie i przesmarowaniu smarem miedziowym tloczek sie chowa jak w maslo, przed wymiana wlasnie musialem pretami wciskac, ale nie tedy droga, po hamowaniu tez pewnie slabiej odbija. Roznica jest.

No i wymienione. :D w niedziele z nudów postanowiłem zajrzeć jak wyglądają okładziny ręcznego i powiem że całkiem nieźle wyglądały a jak już miałem wszystko rozkręcone to zamontowałem nowe tarcze i klocki. musze tylko wymienić linki ręcznego i bedzie git. Jak znajde troche wiecej czasu to wrzuce małą fotorelacje z wymianybmw_1

No właśnie sie wczoraj dowiedziałem że jest taka możliwość podkręcic ręczny i zobacze czy to działa, a pod mieszkiem już kilka razy próbowałem podkręcić ale to nic nie daje po po kilku ruchach dźwignią sie to rozkręca :/

Panowie jeszcze jedna sprawa. wymieniłem te tarcze i klocki i teraz jak jadę po dziurach to słychać jak latają mi klocki w zacisku :/

dokładnie to te po zewnętrznej stronie. wewnętrzne sie trzymają w tłoczku a zewnętrzne sie obijają. strzsznie denerwujące to jest i tu powstaje moje pytanie czy można coś z tym zrobić????

no właśnie w tym rzecz że oglądałem dokładnie klocki przed założeniem. i wyglądały identycznie jak te stare i nie było żadnych blaszek. te od wewnętrznej strony sie trzymają bo są blaszki które wchodzą w tłoczek, ale tamte tak tylko są włożone w zacisk i sobie latają :(

Są blaszki także jako osobny element hamulców na alledrogo widziałem nowe może twoje są już krzywe i czas je wymienić :) czasem to również osłona tarczy sobie lubi postukać bo robi się w blaszce większa dziura i się nie trzyma a wystarczy większa podkładka i spokój.