Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:lol: Może co nie którym wyda się to śmieszne ale nie wiem jak jeżdzić tym autem (chodzi o ekonomie i przyspieszenie) zacznę od począdku:kilka dni temu kupiłem e36 2.5 194KM (wcześniej jeżdziłem e36 1.6 102KM) chodzi o to że pali około 15l gazu przy oscylacji obrotów 2000 2500 tyś. i przy tych obrotach jest licha tak jak by miała 94 a nie 194KM dopiero przy około 3500-4000tyś. i wzwyż zachowuje się jak typowy 194-ero konny potwór a do tego dochodzą (tak mi się wydaje) krótkie przełożenia biegów.Czy to normalne przy tych silnikach? Słyszałem również że te silniki lubią wysokie obroty (w granicach 3000-3500tyś) i wtedy najmniej palą, czy to prawda? proszę o pomoc bo powiem szczerze że spodziewałem się wiecej po tym motorze ( chodzi mi o przyspieszenie na niższych obrotach) pozdrawiam :BMW fuck Mercedes:

No to musisz mieć silnik nv. Mi 15 beny wciaga czysto po mieście i uważam to za w miarę normalny wynik bo odcinki po około 5km. Co do teorii o ekonomii w zakresie 3-3,5k obrotów nigdy nie słyszałem, ale chętnie wyslucham opinii innych.

Wysyłane z mojego LT18i

• Lubię 1

bmw [e36] 320i 150km.

hmmm.ciężko mi ocenić ale moja e36(bez gazu) pali ok.9l na 100 km w trasie a w mieście do 11( bieg 1-2-3) chyba ze ktos wsiądzie z ciężką noga.Jazda ekonomiczna jest do 3000obrotów przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia z jazda e36.

co do przyspieszenia, ogólnie moje E 36 dosyć ładnie sie buja,a od 3500obrotów dostaje przypływ koni a możliwe ze u Ciebie gaz już zrobił swoje ...

• Lubię 1

Gaz mam założony dopiero od trzech miesięcy (tak wynika z dokumentacji) ale nikt nie wie czy i jak długo ona chodziła wcześniej na gazie

Posmigaj troche na Pb dla porownania. Mi b25 po miescie bierze 12-13l w zasadzie bez wbijania 5 (tylko na dlugich ulicach) niejednokrotnie zdazy sie poleciec 1 i 2 do odciecia. M50 z dolu jest troche mulowaty ale powyzej 3,500 zaczyna mocno ciegnac.

Nikt z nas niejechal twoim autem dlatego ciezko stwierdzic jak sie zbiera i reaguje na gaz w roznym zakresie obrotow.

M50b25 ma 192km :4:

• Lubię 1

chodzi o to że pali około 15l gazu przy oscylacji obrotów 2000 2500 tyś. i przy tych obrotach jest licha tak jak by miała 94 a nie 194KM dopiero przy około 3500-4000tyś. i wzwyż zachowuje się jak typowy 194-ero konny potwór

oczywiście zapomniałeś dodać że to m50 bez vanosa... to normalne i prawidłowe, te silniki trzeba wkręcić na 3,5k i dopiero wtedy ma "kopa"

co do spalania to jaką masz instalacje LPG? mi pali ok 13.5-14 litrów gazu na sekwencji i jestem bardzo zadowolony z takiego wyniku, na zwykłej tzn. II generacji paliła 17 i w dodatku była masakra z osiagami...

• Lubię 1

• 4 tygodnie później...
oczywiście zapomniałeś dodać że to m50 bez vanosa... to normalne i prawidłowe, te silniki trzeba wkręcić na 3,5k i dopiero wtedy ma "kopa"

co do spalania to jaką masz instalacje LPG? mi pali ok 13.5-14 litrów gazu na sekwencji i jestem bardzo zadowolony z takiego wyniku, na zwykłej tzn. II generacji paliła 17 i w dodatku była masakra z osiagami...

Mialem M50B20 i tak jest ze do 3000 jest mulowata. Gazu palila w cyklu miesznym 11l. Potem byla M52B28 i roznica masakryczna, ciagnie od samego dolu. Spalanie LPG 13,5l/100km. Teraz M54B22- nie ma odejscia jak 328i ale jest bardzo elastyczna (DOUBLE VANOS) i spokojnie wystarcza do normalnej jazdy, spalanie LPG 11,3l. Dodam ze nie mam ciezkiej nogi.

• 3 tygodnie później...

Ekonomizer dobra,rzecz lubię na niego patrzeć wbić 5 i lecę sobie 120 przy spalaniu 8 w trasie :) chociaż doszedłem już do takiej wprawy,że bez patrzenia na niego mogę zrobić w cyklu mieszanym 10-11 l na 100km także myślę,że to super wynik jak na tą budę.

Bo po mieście to wskazówka już wychla się pod 20 ale na szczęście tylko przy ruszaniu z miejsca lub pokazaniu komuś mocy śmigła bmw_1

Edytowane przez Georgii

Moje M50B25 bez vanosa dopóki nie założyłem instalacji brało 10.5-11 litrów benzyny, po założeniu instalacji apetyt na LPG wzrósł średnio o 1l/100km, czyli 11.5-12 l. Cykl mieszany. Instalacja- sekwencyjna.

A swoją drogą BLOS, to nie sekwencja ;) To rozbudowany mixer ;) Dużo lepszy niż zwykły mixer, ale jednak nie jest w stanie tak precyzyjnie wymierzyć dawki gazu, jak sekwencja z listwą wtryskową i podawaniem gazu na każdy cylinder osobno. weź też poprawkę na to.

Kurde, skąd Wy bierzecie takie wyniki, jeszcze bez vanosowym silnikiem? Ja żeby 10L/100 na trasie utrzymać musze co chwila zerkac na ekonomizer a o mieście już nie wspomnę. 15L/100 w mieście to dobry wynik u mnie. A czerwonego pola nigdy nie widział, ba, rzadko widuje obroty powyżej 4k. Spokojne ruszanie ze świateł itp. Zdradzcie mi ten sekret.

Wysyłane z mojego LT18i