Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Hey,mam mały problem.rozebrałem i wyczyściłem EGR,pojechałem na hamownię,wyszło 208 KM i 417 Nm.

Wzieliśmy się za program..wyszło ponad 500 Nm i tylko 225 KM ponieważ w górnym zakresie obrotów moc spadała.wgralismy serie.Na kompie pokazuje błąd P0401 Układ recyrkulacji spalin,wykryte za małe natężenie przepływu spalin.zamówiłem inny używany EGR ,założyłem i dalej pokazuje ten sam błąd.Dziś zamówiłem kolejny zawór.Jeśli na kolejnym wywali ten sam błąd to co to może być?spotkał się ktoś z takim czyms ?

tutaj masz schemat RealOEM.com   BMW E46 330d VACUM CONTROL-ENGINE-TURBO CHARGER

Przyczyna przeważnie leży w elektrozaworze niż w samym zaworze egr.Podmień elektrozawór z tym od sterowania turbiną. Są takie same.

Podciśnienie można zmierzyć odpowiednim przyrządem.Przy robieniu chipa nie wyłączasz programowo egr?Przewody podciśnieniowe wymienione?

Od poczatku...kupilem auto,wymienilem filtry + olej,nie wymienilem filtra odmy,wymienie go jutro.pojechalem na hamownie,pokazalo 208 KM i 419 Nm,zaczelismy robic program i wychodzila lipa,tylko 225 KM i 510 Nm... kilka kombinacji i dalej nic.podpielismy kompa,wywalilo blad błąd P0401 Układ recyrkulacji spalin,wykryte za małe natężenie przepływu spalin.wgralismy serie.kazali kupic nowy egr,kupilem i zalozylem.ciagle pokazuje ten sam blad jak podepne kompa.moc jest,nie wywala zadnego trybu awaryjnego itp.zaraz ide rozbiore graty,sprawdze czy mam klapki,czy sa juz moze usuniete.zobacze czy przewod od podcisnienia jest dobrze zalozony i jak sie uda pokombinuje z tym elektrozaworem.jesli to elektrozawor to ok,nie jest to duzy koszt.jesli nie to chyba zostanie mi sie wybrac do aso :(

Ma ktoś schemat jak rozebrac dzwignie ham.recznego ?? wypadl srodkowy element-spust - reczny nie dziala :(

Kamcio po czym stwierdziles ze egr padl ? wywala jakis blad?jest problem z moca ? u mnie na 19stkach na 2gim biegu potrafi zgubic trakcje wiec mysle ze z moca ok,z reszta na hamowni pokazalo ladna serie...tylko dziwi mnie ze co podepne po jezdzie kompa to wywala blad...

Edytowane przez PawelDSW

Od dźwigni idą dwie linki, po zdjęciu osłony termicznej nad wydechem możesz się do nich dostać od spodu. Następnie linki odą w dwóch uchytwach pod podłogą każda i rozchodzą się do kół. Jeśli nie masz ręcznego prawdopodobnie będziesz musiał zdjąć tarczobęben i zerknąć do środka, po czym poskładać całość od nowa (mi wypadł rozpierak i latał luzem w bębnie)

PS.

Załóż nowy temat bo robimy spam.

Czy ten czujnik EGR będzie dobry ?? Moze wystarczy go wyczyścić ? Jesli tak to jak ?

ZAWÓR CZUJNIK TURBINY EGR BMW E46 E39 E38 DIESEL (3342675510) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Jak nie to może ktoś podesłać link gdzie i jaki kupić ??

P.S.Dostałem się do kolektora,okazuje się że mam usunięte klapki ale czy może tak zostać czy lepiej wywalić listwę i wkręcić śruby z nakrętkami ?? miałem wszystko podpięte więc listwa zamyka-otwiera "pręciki"- po co ?? chyba to zbędne ??

p5y4.jpg

ic33.jpg

Węże od podcisnien wyglądają na świeże,ciekawy jestem czy po czysczeniu/wymianie czujnika EGR bedzie wszystko ok :)

Edytowane przez PawelDSW