syndrom Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Sluchajcie mam taki problem, otoz kupilem samochod, na umowie kupna sprzedazy, widnieja moje dane i sprzedawcy i teraz tak, chce zarejestrowac samochod na mnie i na ojca, (chcialbym byc wspolwlascicielem) aby placic mniejsze OC. Czy bede zmuszony jeszcze raz leciec do sprzedawcy i wypelniac na nowo umowe razem z ojcem ??? Czy da sie to jakos inaczej zalatwic? A moze poprostu sprawe wspolwlasnoci zalatwic mozna przy rejestracji, prosze o odpowiedz. Dzieki z gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Umowa w tym układzie nadaje sie do przepisania , musi byc w niej ujęte ze auto zostało kupione na 2 osoby :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syndrom Opublikowano 29 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 jeszcze jakbyscie mi powiedzieli jaka jest procedura postepowania po kupnie samochodu. Co mam teraz zrobic to moj pierwszy samochod. I powiedzcie jaka jest procedura ze strony sprzedajacego. Bo sie dogadalem, ze wypelnie jeszcze raz umowy ale juz bedzie zaznaczone ze ojciec jest 2 kupujacym i wysle mu jedna. On powiedzial ze zadzwonil juz do link 4 i zglosil sprzedaz i podal moje dane. I teraz sie boje czy nie za pozno zareagowalem ;/ :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Nie musisz spisywać umowy na dwie osoby, w urzędzie skarbowym i tak będziesz musiał podatek zapłacić to tam powiedz o swoim problemie że chciałbyś ojca i pani powinna Ci wytłumaczyć. Znaczy da Ci papier o darowiźnie, że połowę auta przekazujesz ojcu i z umową i tą darowizną w komunikacji normalnie na Ciebie i ojca zarejestrują samochód. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ula Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Kupuję za 3 dni samochód i chcialabym go zarejestrować na osobę która nie jest rezydentem, czyli jest obcokrajowcem.Jakie są procedury, czy to jest w ogóle mo zliwe?? Czy muszę zarestrować samchód na siebie, żeby mógł nim normalnie jeździć. Proszę o pomoc. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 wydaje mi sie ze osoboba na ktora ma byc zarejestrowane auto musimiec obywatelstwo Polskie i staly meldunek ale zaraz to sie sprawdzi Dz.U. 2002 nr 133 poz. 1123 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adihash Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Umowa w tym układzie nadaje sie do przepisania , musi byc w niej ujęte ze auto zostało kupione na 2 osoby _________________ dokladnie tak inna opcja nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Art. 73. 1. Rejestracji pojazdu dokonuje, na wniosek właściciela, starosta właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania (siedzibę), wydając dowód rejestracyjny i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne oraz nalepkę kontrolną, jeżeli jest wymagana, z zastrzeżeniem ust. 2–5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ja nic nie przepisywałem żadnej umowy.Umowe miałem na siebie a w dowodzie w czasie rejestracji powiedziałem że chcę żeby żona była wspólwłaścicielem,i babinka wpisała żone w dowodzie rejestracyjnum i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ja nic nie przepisywałem żadnej umowy.Umowe miałem na siebie a w dowodzie w czasie rejestracji powiedziałem że chcę żeby żona była wspólwłaścicielem,i babinka wpisała żone w dowodzie rejestracyjnum i po sprawie. Ja musiałem dopisywać żonę do umowy, żeby mogła zostać współwłaścicielem... I z tego co wiem to tak MUSI być... Możliwe, że pani poszła Ci na rękę, ale ubezpieczyciele bardzo lubią tego rodzaju niejasności w przypadku konieczności wypłaty odszkodowania. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ula Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ok, dziiękuję za odpowiedź. Czyli nie ma szans,żeby zarejestrował ten samochód na siebie... hmmm To może poradzicie jak to najlepiej załatwić,żę by potem nie było żadnych komplikacji itd? Mam zarejestrować na siebie i to wszystko? Czy mogę zrobić drugiego współwłaściciela, który jest obcokrajowcem? Ehh nie znam si ę w ogóle na tym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi